Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožene plaće radnika

Čelnik Medike: "Mislim da se obveze moraju platiti. Ucjena je vrlo teška riječ. Odgovoran je onaj koji nije platio na vrijeme"

Najveća hrvatska veledrogerija Medika od danas zbog duga od 2 milijarde kuna obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama.

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg objasnio nam je kako se dug prema Medici popeo na dvije milijarde kune, a iz Vlade nema nikakvog odgovora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Ništa nije kasnilo“ Premijer na pitanje o problemima u zdravstvu prozvao - Novu TV: "Umjesto da se hvale ministri..." Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV - 2 REBALANS U LIPNJU Ministar Marić o COVID dodatku i veledrogerijama: "Novac za dugove iz preraspodjela i rebalansa"

"Već šest mjeseci razgovaramo dopisima s Vladom i ministarstvom, moramo zaštititi naše dobavljače. Ne bih komentirao izjave premijera. Mislim da se obveze moraju platiti. Što se prije one plate, to će kamioni prije krenuti u opskrbu", kazao je Herceg na presici održanoj u 15 sati.

Rekao je kako trenutačno potražuju 2,1 milijardu kuna. "U pitanje dolaze obveze prema toj istoj državi, ali i naša obveza isplate plaća zaposlenicima Medike. Mislim da oni ne vrijede ništa manje no drugi zaposlenici. Ne bih govorio o tome da netko nekoga ucjenjuje. Ucjena je vrlo teška riječ. Odgovoran je onaj koji nije platio na vrijeme. 

Postoje neki lijekovi koje dostavlja samo Medika, ali vjerujem da će u to uskočiti i drugi distributeri", dodao je. "Što prije plate, to će ih prije dobiti."

"Iz Vlade nema nikakvih kontakata, ministar zdravstva Vili Beroš više se i ne javlja na telefon", kazao je Herceg ranije za DNEVNIK.hr

Riječ je o dugovanjima gotovo svih bolnica i KBC-ova izuzev jedne male bolnice u Lovranu koja uredno podmiruje svoja dugovanja. 

Podsjetimo, Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u prošli je tjedan upozorila da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima uskoro mogla biti ograničena.

Unatoč zahtjevima do sastanka s nadležnima nije došlo niti je predložen način rješavanja duga. Ne dođe li do hitnog rješenja, opskrba lijekova i liječenje postat će ozbiljno ograničeni, rečeno je na konferenciji za novinare koju su tri udruge održale zajedno.

Plenković: "Bit će im isplaćena određena sredstva"

Situaciju s veledrogerijama danas je komentirao i premijer Andrej Plenković. 

"Situacija je uobičajena. Uvijek uoči izbora ili blagdana veledrogerije složno počnu tražiti sredstva. Mi smo o tome s njima razgovarali, ministar zdravstva i ministar financija održat će sastanak s njima i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima", rekao je premijer, no nije želio otkriti kada će točno sredstva biti isplaćena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene