Najveća hrvatska veledrogerija Medika od danas zbog duga od 2 milijarde kuna obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama.


Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg objasnio nam je kako se dug prema Medici popeo na dvije milijarde kune, a iz Vlade nema nikakvog odgovora.

Vezani članci Ministar Beroš i ministar Marić sastali se s predstavnicima veledrogerija Ministar Marić o COVID dodatku i veledrogerijama: "Novac za dugove iz preraspodjela i rebalansa" Vili Beroš Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje

"Već šest mjeseci razgovaramo dopisima s Vladom i ministarstvom, moramo zaštititi naše dobavljače. Ne bih komentirao izjave premijera. Mislim da se obveze moraju platiti. Što se prije one plate, to će kamioni prije krenuti u opskrbu", kazao je Herceg na presici održanoj u 15 sati.

Rekao je kako trenutačno potražuju 2,1 milijardu kuna. "U pitanje dolaze obveze prema toj istoj državi, ali i naša obveza isplate plaća zaposlenicima Medike. Mislim da oni ne vrijede ništa manje no drugi zaposlenici. Ne bih govorio o tome da netko nekoga ucjenjuje. Ucjena je vrlo teška riječ. Odgovoran je onaj koji nije platio na vrijeme. 

Postoje neki lijekovi koje dostavlja samo Medika, ali vjerujem da će u to uskočiti i drugi distributeri", dodao je. "Što prije plate, to će ih prije dobiti."

"Iz Vlade nema nikakvih kontakata, ministar zdravstva Vili Beroš više se i ne javlja na telefon", kazao je Herceg ranije za DNEVNIK.hr

Riječ je o dugovanjima gotovo svih bolnica i KBC-ova izuzev jedne male bolnice u Lovranu koja uredno podmiruje svoja dugovanja. 

Podsjetimo, Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u prošli je tjedan upozorila da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima uskoro mogla biti ograničena.

Unatoč zahtjevima do sastanka s nadležnima nije došlo niti je predložen način rješavanja duga. Ne dođe li do hitnog rješenja, opskrba lijekova i liječenje postat će ozbiljno ograničeni, rečeno je na konferenciji za novinare koju su tri udruge održale zajedno.

Plenković: "Bit će im isplaćena određena sredstva"

Situaciju s veledrogerijama danas je komentirao i premijer Andrej Plenković. 

"Situacija je uobičajena. Uvijek uoči izbora ili blagdana veledrogerije složno počnu tražiti sredstva. Mi smo o tome s njima razgovarali, ministar zdravstva i ministar financija održat će sastanak s njima i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima", rekao je premijer, no nije želio otkriti kada će točno sredstva biti isplaćena.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju