Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 4
Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je najave u medijima da će se u sklopu zdravstvene reforme povećati najviša participacija i skinuti plaćanje bolovanja s HZZO-a.


''Nastavno na veliki odjek u medijima vezano uz predstojeće izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističem kako u ovoj prvoj fazi zasad usuglašavamo osnovne smjernice sa svim sudionicima u procesu donošenja odluka. Tek nakon postignutog konsenzusa, predstavit ćemo reformu zdravstva javnosti''

''Izdvajanje određenih segmenata i izvlačenje istih iz konteksta stvara iskrivljenu sliku te ne čini dobro daljnjem tijeku procesa cjelovite reforme sustava'', poručio je Beroš.

Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u državno vlasništvo prešle bi sve opće i specijalne bolnice i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu te bi se uvela objedinjena javna nabava, a u Ministarstvu zdravstva je također izrađen dokument o potrebnim uštedama i povećanju prihoda.

Bolnica - 4 Umjesto potrebne reforme, ministar predlaže da županijske bolnice postanu državne. Župani se žestoko protive: "Ovo je politički potez"
Problemi u zdravstvu - 3 Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva?

Između ostalog, predlaže se ukidanje olakšice za mlade do 30 godina da od prvog zaposlenja do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstveno osiguranje, objavio je Jutarnji list, a predlaže se i povećanje iznosa najviše participacije na 4000 kuna te da se naknade za bolovanja, porodiljske dopuste i druge skinu sa stavke Hrvatskog zavoda za zdravstvenu zaštitu (HZZO).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju