Reforma zdravstva prvo je bila u ladici premijera, pa je već mjesecima na međuresornom usavršavanju, a ministar zdravstva Vili Beroš radnoj skupini na raspravu je poslao izmjene zakona prema kojima bi županijske bolnice postale državne. I uspio je ujediniti i HDZ-ove i oporbene župane time da se s njegovim prijedlogom ne slažu.

Galerija Bolnica - 1 Bolnica - 2 Bolnica - 3 +0 Bolnica - 4

Svaki dan donese novih deset milijuna kuna duga u zdravstvu. Dok zdravstvo grca u dugovima, umjesto reforme, ministar Vili Beroš predlaže da se županijske bolnice prebaci u državne ruke.

Državne bolnice stvaraju 75 posto dugova u zdravstvu, pa Berošev prijedlog nije najbolje sjeo ni HDZ-ovim ni oporbenim županima.

''Problemi zdravstva koji postoje, i u nedostatku liječnika i financiranju, svakako ne leže u osnivačima zdravstvenih ustanova i tu ne treba tražiti rješenje", smatra dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

"Jedinice lokalne ulažu puno sredstava i ovo je politički potez bez presedana, vjerujem da će vlada preispitati namjeru centralizacije zdravstvenog sustava'', kaže istarski župan Boris Miletić.

Problemi u zdravstvu - 3 Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva?

Županijske bolnice novac dobivaju od HZZO-a, no gotovo sve odlazi na plaće. Ni bivši SDP-ovi župani ne vide ništa dobro u prijedlogu Izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti.

''Ovdje se zna odakle riba smrdi. Riba smrdi iz HZZO-a koji ne plaća zdravstvene usluge po cijenama koje se stvarno odvijaju'', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Obiteljske liječnike razljutio je dio prema kojem ih ravnatelj doma zdravlja, prema potrebi, može pozvati na dežurstvo u hitnu pomoć. Smatraju da sve to odvraća buduće liječnike.

"Mogu reći da me kolege od jučer užasnuti zovu s terena, ne vide budućnost u ovom poslu", otkriva Nataša Ban Toskić iz KoHOM-a.

Zdravko Marić Dug u zdravstvu iz dana u dan raste, premašio 7,5 milijardi kuna. Marić: "I to, da, kao u reklami, i to nije sve, najvjerojatnije"

Beroš predlaže centraliziranje bolnica, ali i zavoda za javno zdravstvo, te zavoda za hitnu medicinu. Iz Udruge poslodavaca u zdravstvu, koja je već iznijela svoj plan zdravstvene reforme poručuju...

''Ovo bih ja teško nazvao reformom zdravstva. Ovo nije reforma u smislu reformiranja sustava, prijenos osnivačkih prava sa županijskih prava na državu. Ovo je pitanje političko više nego reforme zdravstva'', smatra Dražen Jurković iz UPUZ-a. Pa bi politika ovaj plan mogla i zaustaviti. Jer županima se to neće svidjeti, a većinu županija kontrolira HDZ. Pa bi se ministar mogao spotaknuti na vlastitom prijedlogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju