Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODGOVORENO NA ZAHTJEVE TRUDNICA

Zašto je u Dubrovniku još teže roditi iza 21 sat? Bolnica objasnila, majke pokrenule peticiju: ''Glupo je i govoriti o tome kome treba epiduralna, kome ne treba''

Iz dubrovačke bolnice u ponedjeljak su odgovorili na zahtjev iz peticije trudnica iz Facebook grupe, koje su zatražile da im se omogući epiduralna anestezija tijekom 24 sata.

U Općoj bolnici Dubrovnik nije moguće osigurati epiduralnu anesteziju za rodilje tijekom 24 sata, kao što su u svojoj peticiji zatražile dubrovačke majke okupljene u Facebook grupi ''DUMAM-e, Mame iz Dubrovnika i okolice''. Iz bolnice poručuju da je problem nedostatak anesteziologa u odnosu na količinu posla.

U priopćenju koje je upućeno u ponedjeljak iz dubrovačke bolnice stoji kako je priroritet u radu ustanove briga za najosjetljivije pacijente - rodilje, no epiduralnu anesteziju mogu primiti samo u razdoblju od 7:30 do 21 sat.

Peticija je u samo jedan dan prikupila više od 3.000 potpisa, a u komentarima se svojim iskustvima javljaju žene iz cijele Hrvatske. ''Glupo je i govoriti o tome kome treba epiduralna, kome ne treba. Ako postoji nešto što bi moglo olakšati porod, to je definitivno nešto što bi trebalo biti dostupno svima'', poručila je pokretačica peticije Dita Lipanović.

"Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih pet do šest sati.

U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa", stoji u priopćenju dubrovačke bolnice u kojem se ističe kako nedostaje anesteziologa u cijeloj Hrvatskoj.

Unatoč otvorenom natječaju za zapošljavanje specijalista i specijalizanata iz anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine, vrlo rijetko se netko javi.

Pročitajte i ovo Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik pritisci javnosti Nakon nevjerojatnog objašnjenja ravnatelja dubrovačke bolnice koji je preko reda cijepio punca, punicu i svećenike, Beroš šalje inspekciju
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prijeti im kazna Dubrovačka bolnica: "Bez vanjskih suradnika ne bi tko imao nadzirati porođaje, ne bi bilo traumatologa..."

"Unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo, u želji da svim našim rodiljama podjednako omogućimo bezbolni porod, počeli smo prije šest godina s Programom obezboljenog poroda.

U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je devet anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava.

Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu", navode te dodaju kako je samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om, stoji u priopćenju Opće bolnice Dubrovnik.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene