Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PITAMO MINISTARSTVO

Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva?

Aktualno Galerija Problemi u zdravstvu - 3 Problemi u zdravstvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u zdravstvu - 4 Problemi u zdravstvu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u zdravstvu - 2 Problemi u zdravstvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u zdravstvu - 1 Problemi u zdravstvu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čekanje na preglede Galerija 1/5 >>
Skoro dvije godine od početka pandemije, ministar zdravstva nadugo i naširoko govori o distanci i maskama. Za to vrijeme, liste čekanja sve su duže.

Pandemija je dodatno narušila ionako načeto zdravstvo. Prije dvije godine malo tko je mislio da može gore, ali liste čekanja pokazuju da - može.

I dok mu resor sve dublje tone u bezdan, umjesto o konkretnim potezima i reformi - ministar nadugo i naširoko samo - o distanci i maskama.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica doznaje kako građani i nadležni reagiraju kad im se spomenu liste čekanja.

Ivan iz Zagreba kaže kako je čekao godinu i pol dana, kako bi se naručio za operaciju ramena.

''I što ste napravili?''

''Išao sam u manje bolnice, Ogulin pitati tu i onda sam dobio u SB za mjesec dana'', navodi.

Pročitajte i ovo Čekaonica Pusta obećanja Milijunski dugovi i pretakanje iz šupljeg u prazno prelamaju se na leđima građana: "Pitamo se kakva je to zdravstvena zaštita na koju imamo pravo, a dolazi tek za godinu dana"

Tanja iz Zagreba kaže: "Jednostavno prije čekaju da čovjek odustane nego da nešto isposluje. Ja sam imala takvo iskustvo, ne znači da su imali svi. Ja sam sve što sam morala, privatno morala obavljat“.

Taksist nam kaže da je 90 posto građana nezadovoljno zbog čekanja. "Ajd sa uslugom koliko -toliko“, poručuje.

Koliko se čeka, ovisi o usluzi koja vam je potrebna.

Podaci iz rujna kažu da se, primjerice, u KBC-u Sestre Milosrdnice najviše čeka na magnetsku rezonancu mozga - 550 dana.

U KBC Osijek na magnetsku rezonancu lokomotornog sustava - 447 dana.

"Moramo hitno to riješiti jer ne možemo dopustiti da netko čeka dvije godine za neku pretragu. Tada mu ona sigurno neće bit potrebna, a možda je neće ni dočekati“, kaže Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Korona je posijala problem na dva polja. Jedan je što građani nisu odlazili na preventivne preglede, a drugi je što je dio sustava bio izvan pogona otkako je pandemija krenula.

Ljiljana Vukova iz Udruge ''Sve za nju“ nada se kako Hrvatska neće biti baš na dnu. "Gdje ćemo imati poplavu kasno otkrivenih karcinoma zbog toga što se ljudi nisu redovito odazivali ili nisu bili u mogućnosti redovno obaviti pregled“.

Pročitajte i ovo Provjereno: Problemi s uzdrmanim zdravstvenim sustavom - 3 Vili Beroš na izlaznim vratima Nove afere u već kaotičnom sustavu, živce gube i liječnici i pacijenti: "Čovjek se osjeća kao brodolomac na oceanu bez pojasa za spašavanje“

U Klinici za tumore su ljetni mjeseci, u kojima se ipak malo predahnulo od korone, omogućili da riješe zaostatke. Operacijski zahvati su u rangu dva do tri tjedna, a što se pregleda tiče...

"Ako je riječ o sumnji na malignu bolesti osiguravamo termin u najkraćem mogućem vremenu. Isti tjedan ili idući tjedan'', kaže doc. dr. sc. Ivan Milas, v.d. predstojnika Klinike za tumore. Međutim dodaje da bolnice teško mogu podnijeti sav teret preventivnih pregleda.

"Ustanove kao što je naša, tercijarnog tipa gdje imamo radiologe subspecijaliste raznih područja , jednostavno su oni opterećeni dijagnostičkim pretragama kao što su CT, magneti, intervencijski zahvati pa se ne stižu toliko baviti preventivnim pregledima. Ne da ih ne rade, ali rade u određenom segmentu koliko mogu.''

Tinja i problem s veledrogerijama. Mir je osiguran do kraja godine. Koji se bliži...
A dug je sad oko 3 milijarde kuna. Ministar Marić koji je ovog proljeća morao po tko zna koji put ''odriješiti kesu'' da osigura opskrbu lijekovima, o problemu veledrogerija kaže: "To je redovna komunikacija, u ovom trenutku nije sazivan nikakav novi sastanak, a što se tiče reforme - najbolje pitajte ministra Beroša“.

Poslali smo upit Ministarstvu i pitali kada ćemo napokon čuti konkretan plan reforme. Umjesto odgovora – muk.

Posljednji službeni odgovor od prije nekoliko tjedana glasi ''reforma je na međuresornom usuglašavanju''. Što god to značilo.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene