U povodu informacije Sanitarne inspekcije da je prije službenog upozorenja u Hrvatskoj zaraženo poljsko mesu distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da nema opasnosti za one koji su ga konzumirali s obzirom na to da se radi o mesu koje se prethodno mora termički obraditi.

Galerija


"Ako je netko konzumirao takvo meso, koje se termički obrađuje, nema opasnosti. Ako se pojeo kebab u kojem je bila Escherichia coli i salmonela, opasnosti više nema nakon termičke obrade, no to ni u kom slučaju ne znači da ne trebamo bolje kontrolirati proizvode da nam se takve stvari ne događaju", rekao je Milan Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

Vezani članci Kebab, ilustracija (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL) Slovenija zbog pronađene salmonele uvela izvanredni nadzor nad mesom za brzu hranu Kebab (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL) Novi problemi s poljskim mesom: U teletini pronađena salmonela

Jutarnji list objavio je odgovor Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem je kebab iz Slovenije, od zaraženog mesa iz Poljske, u kojemu su pronađene bakterije Escherichia coli i salmonela, distriburan u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, odnosno da se sporni proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu prije upozorenja preko sustava RASFF.

Sanitarna inspekcija provela je dosad nadzor u 26 ugostiteljskih objekata, među kojima je bilo 17 objekata s distribucijske liste, utvrđeno je kako je slovenski dobavljač obavijestio kupce o povlačenju proizvoda te su ga oni odmah povukli s tržišta. Također, inspekcija je dodatno provela uzorkovanje kebaba drugih serija, pa se čekaju rezultati tih analiza.

Kujundžić je ocijenio kako je Hrvatska u riziku od zaraženog mesa kao i druge zemlje Europske unije, ali ne postoje procjene koliko takvog mesa završi kod nas. (Hina)

Predsjednica primila dokumentaciju za pomilovanje Huanita, evo koja je daljnja procedura