Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni odnosi

Linić: Zemlje koje nisu u EU nam zavide!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje koje nisu u Europskoj uniji zavide nam, izjavio je to ministar Linić u Washingtonu gdje sudjeluje na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke. Već danas vraća se zadovoljan jer je kreditnim linijama osiguran novac za nova ulaganja. Novac vodećih financijskih institucija najviše će razveseliti privatni sektor.

Plan Europske investicijske banke, Svjetske banke i Europske banke za obnovu je gospodarski rast Srednje i Jugoistočne Europe. Taj je plan, zaključak je Svjetske banke i MMF-a na dobrom putu. A dio financijskog kolača ide i Hrvatskoj. 'Oni novci koji su do sada kroz te projekte za Hrvatsku osigurani su otprilike 1,3 milijarde eura', kaže guverner Boris Vujčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proračunska kriza Svjetska banka upozorava: Amerika ulazi u opasno razdoblje! Slika nije dostupna Glupa rasprava Linić: Zaista imam posla sa sve više luđaka, ne mogu sebi doći!

Krediti su korisni, ističe Vujčić jer osim samog novca osiguravaju i tehničku pomoć. 'Ti projekti su vrlo različiti od projektiranja malih i srednjih poduzeća što je linija odobrena Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, a još nije počela realizacija, do projekta koji su praktički pred završetkom. Tiču se recimo inovacija, obrazovanja i sličnih projekata restrukturiranja kredita za željeznice itd.', dodaje guverner HNB-a.

>> MMF predviđa bolju prognozu za naše gospodarstvo od nas samih

Ovim planom osigurat će se sredstva za financiranje infrastrukture, energije, te za ulaganje u strukturne reforme. Iako ih je prije nekoliko dana optužio da su krivi za izostanak oporavka, Slavko Linić iz Washingtona i privatnicima poručuje: donosimo novac za rješavanje vaših problema.

'Kapitalne vrijednosti u privatnom sektoru su niske zato pokušavamo dokapitalizirat tvrtke pa nam zato treba i Svjetska banka i Europska investicijska banka. Prema tome, vlada vodi brigu i o privatnom sektoru. U isto vrijeme državni sektor smo napokon restrukturirali pa možemo očekivati ulaganje u pruge, u hotele, u energetiku i to je taj optimizam za 2014.', tvrdi ministar financija.

Linić je iz Washingtona komentirao i odnose sa zemljama u regiji koje nisu dio Europske unije. 'Bez promjena, manje više vidimo da nam, ja bi rekao zemlje van EU zavide, čestitaju na novoj budućnosti s obzirom da smo u EU, ali jednostavno komunikacija i odnosi su i nadalje pozitivni i dobri i dapače mnogi žele pojedina naša iskustva u svemu ovome što smo učinili i prošli da bi probali i oni jednostavno ubrzati svoje reforme', kaže Linić.

Linić je istaknuo kako će morati odvojiti vrijeme za posjet tim zemljama. Danas se vraća iz Amerike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene