Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budući planovi MORH-a

Tko vrijedi - leti: Ministar Krstičević ne odustaje od borbenih aviona, kaže da su važni za gospodarski razvoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov predstavili su u ponedjeljak ključna postignuća u protekloj godini, među kojima i razvoj obrambenih sposobnosti, nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova te povratak vrijednostima Domovinskoga rata.

Ministar Damir Krstičević je dosadašnjim ministrima i zamjenicima ministara obrane, načelnicima i zamjenicima načelnika GS OSRH i članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora predstavio ključne projekte Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u protekloj godini kao što su obrambeni proračun, strateški dokumenti, novi operativni raspored, "Godina vojnika, dočasnika i časnika", suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, razvoj obrambenih sposobnosti, nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova, pomoć civilnim institucijama, međunarodne aktivnosti i povratak vrijednostima Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna od 1. lipnja Ministar Krstičević hrvatskim vojnicima povećao naknade za rad, evo koliko sada iznose Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Međunarodna vojna vježba Oko 1700 vojnika pokazalo snagu na poligonu u Slunju, na jaku kišu odmahuju rukom: "Nevrijeme je naše vrijeme"

Naglasio je važnost povećanja obrambenoga proračuna, čiji je uzastopni pad zaustavljen nakon šest godina, zahvaljujući naporima Vlade RH. Uzvanicima je predstavio i projekt novog operativnoga rasporeda postrojbi Hrvatske vojske, povratak pripadnika OS RH u Sinj, otvorenje vojarne i povijesni dolazak Hrvatske vojske u Vukovar te planove za dolazak postrojbi OS RH u Varaždin i Ploče.

Godina 2017. posvećena je podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga, a poboljšana su materijalna prava vojnika, dočasnika i časnika, ističe MORH i naglašava kako je Ministarstvo obrane važan partner hrvatske obrambene industrije i generator razvoja te promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda.

General Mirko Šundov je predstavio angažman pripadnika OS RH u pomoći civilnim institucijama, ocjenivši pritom kako su OS RH djelovanjem dokazale da imaju stratešku ulogu u provedbi tih zadaća. Oružane snage su, istaknuo je, kroz zajedništvo i sinergiju svih dijelova sustava uspjele obraniti Hrvatsku od većih posljedica uzrokovanih požarima i poplavama.

S obzirom na aktualnu nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova, ministar i načelnik GS OS RH, navodi MORH, naglasili su kako se Hrvatska nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata - o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora. "Zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo je prevagu i pobjede, a ulaganje u borbene zrakoplove danas je investiranje u sigurnost Hrvatske te stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoja", rekao je ministar Krstičević.

Na Plesu su se visoki uzvanici imali prilike upoznati s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Prikazana je, navode iz MORH-a, i provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH, u sustavu NATINAMDS.

U sklopu posjeta, dosadašnji ministri i zamjenici ministara obrane, načelnici i zamjenici načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora u pratnji ministra Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala Šundova i suradnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH obišli su i novi restoran u vojarni „Croatia“ u Zagrebu te novoizgrađeni kompleks dežurnoga borbenog dvojca HRZ i PZO-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

U vojarni "Croatia" uzvanici su obišli novi restoran, koji je obnovljen projektom rekonstrukcije i, koji će, kako se navodi, uvelike pridonijeti podizanju standarda života i rada pripadnika OSRH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene