Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA MUNICIJA

Ponovno priveden švercer oružjem kojeg su vojni piloti prevezli helikopterom, ministar Krstičević razgovarao s pilotima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aferu s pilotima helikoptera otkrio je Dnevnik Nove TV. Upletena su šestorica muškaraca - trojica pilota i trojica civilnih osoba.

Jutros je, kako saznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić, ponovno priveden 36-godišnji švercer oružjem iz zadnje afere u hrvatskoj vojsci. Prije 13 dana bio je kod suca istrage, ali je pušten na slobodu uz mjere opreza, iako je državno odvjetništvo zatražilo određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se i gradnja brodova MORH potpisao ugovore o nabavi vojne opreme teške 453 milijuna kuna, dogovoren i posao s Brodosplitom Slika nije dostupna Afera Municija Odbijen istražni zatvor za osumnjičenog za šverc oružjem, nisu mu određene ni mjere opreza

Do kraja dana bit će, zajedno s još dvojicom muškaraca za koje se sumnja da su upleteni u šverc oružjem, priveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

Piloti su 36-godišnjeg muškarca kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem prije dva mjeseca prerušili u odoru vojnog pilota te ga iz vojne baze u Zemuniku prevezli helikopterom. Let je bio zakazan u sklopu planiranih vojnih zadaća. 

Policija je dosad u ovoj aferi prijavila ukupno šestero ljudi: trojicu pilota, švercera i još dvojicu muškaraca. Uz tri pilota i švercera oružjem, policija je u četvrtak podnijela prijave protiv još dvojice civila. Zadarska policija potvrdila je podnošenje prijave protiv muškaraca u dobi od 46 i 52 godine, koji se povezuju sa švercerom kojeg su vojnici prevozili. 

Krstičević u Zemuniku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u petak je na radnom sastanku u Zemuniku rekao kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske te da nevojničko i nestegovno ponašanje treba sankcionirati.

"Nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini. Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati", rekao je Krstičević vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, gdje je održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kako doznaje reporterka Jurišić, Krstičević je tijekom posjeta vojnoj bazi razgovarao i s trojicom pilota koji su pod istragom. 

Vezano za slučaj u Zemuniku, iz Ministarstva obrane izvijestili su da je ministar Krstičević odlučio osnovati povjerenstvo koje će izvijestiti o konkretnim mjerama koje će se poduzeti - do sankcioniranja pojedinaca do odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima. "Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama", rekao je ministar obrane u Zemuniku.

Radnom sastanku nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila brigadir Mario Pleša i zapovjednici postrojbi iz Zemunika. Ministarstvo obrane će, po završetku rada povjerenstva, o rezultatima iz izvješća informirati javnost. Također, ministar Krstičević pripadnicima HRZ-a iz Zemunika zahvalio je na angažmanu u protupožarnoj sezoni i hitnom medicinskom prevoženju. (Hina, M.V.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene