Aferu s pilotima helikoptera otkrio je Dnevnik Nove TV. Upletena su šestorica muškaraca - trojica pilota i trojica civilnih osoba.

Galerija


Jutros je, kako saznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić, ponovno priveden 36-godišnji švercer oružjem iz zadnje afere u hrvatskoj vojsci. Prije 13 dana bio je kod suca istrage, ali je pušten na slobodu uz mjere opreza, iako je državno odvjetništvo zatražilo određivanje istražnog zatvora.

Vezani članci Marcela Kovačić Tomac Stručnjakinja o pet suicida u manje od dva mjeseca u Oružanim snagama: "Ovo će izazvati nove mjere, treba vidjeti što se zaista dogodilo" Droga - 1 Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika?

Do kraja dana bit će, zajedno s još dvojicom muškaraca za koje se sumnja da su upleteni u šverc oružjem, priveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

Piloti su 36-godišnjeg muškarca kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem prije dva mjeseca prerušili u odoru vojnog pilota te ga iz vojne baze u Zemuniku prevezli helikopterom. Let je bio zakazan u sklopu planiranih vojnih zadaća. 

Policija je dosad u ovoj aferi prijavila ukupno šestero ljudi: trojicu pilota, švercera i još dvojicu muškaraca. Uz tri pilota i švercera oružjem, policija je u četvrtak podnijela prijave protiv još dvojice civila. Zadarska policija potvrdila je podnošenje prijave protiv muškaraca u dobi od 46 i 52 godine, koji se povezuju sa švercerom kojeg su vojnici prevozili. 

Krstičević u Zemuniku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u petak je na radnom sastanku u Zemuniku rekao kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske te da nevojničko i nestegovno ponašanje treba sankcionirati.

"Nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini. Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati", rekao je Krstičević vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, gdje je održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kako doznaje reporterka Jurišić, Krstičević je tijekom posjeta vojnoj bazi razgovarao i s trojicom pilota koji su pod istragom. 

Vezano za slučaj u Zemuniku, iz Ministarstva obrane izvijestili su da je ministar Krstičević odlučio osnovati povjerenstvo koje će izvijestiti o konkretnim mjerama koje će se poduzeti - do sankcioniranja pojedinaca do odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima. "Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama", rekao je ministar obrane u Zemuniku.

Radnom sastanku nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila brigadir Mario Pleša i zapovjednici postrojbi iz Zemunika. Ministarstvo obrane će, po završetku rada povjerenstva, o rezultatima iz izvješća informirati javnost. Također, ministar Krstičević pripadnicima HRZ-a iz Zemunika zahvalio je na angažmanu u protupožarnoj sezoni i hitnom medicinskom prevoženju. (Hina, M.V.)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju