Na sjednici Vlade održanoj u Vukovaru prije godinu dana, Vukovarcima su obećana brda i doline. Malo se toga ostvarilo.

Galerija


Među prvima svoje je obećanje realizirao ministar obrane Damir Krstičević. U Vukovar je vratio vojsku. Nova, moderno opremljena vojarna otvorena je u sklopu obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije.

Zadovoljstvo nije skrivala ni vrhovna vojna zapovjednica. "Ponosna sam što sam dočekala ovaj dan da kao vrhovna zapovjednica postrojim Hrvatsku vojsku u hrvatskom Vukovaru", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U novu, moderno opremljenu vojarnu iz Vinkovaca se preselila Inženjerska satnija Hrvatske kopnene vojske. U novu je vojarnu uloženo 16 i pol mijuna kuna.

"Hrvatski vojnik on je pobjednik i kao što znate radimo sustavno na poboljšanju uvjeta života i rada naših vojnika. Znate da je proračun i prošle godine bio veći, a u prijekciji proračuna i za ovu godinu je veći", kaže ministar obrane.

Nova vojarna nosi ime legendarne 204. vukovarske brigade. Na otvorenju obitelji poginulih ratnih zapovjednika i preživjeli ratni zapovjednici. "1991., u ovo vrijeme smo još uvijek određene ove položaje držali i ugrožavali vojarnu, ali nismo je uspjeli osvojiti, ali napokon smo tu", prisjetio se Branko Borković, ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade.

Vraćanje vojske u Vukovar više je od simboličnog čina. Vukovarci se nadaju da će se mladi vojnici s obiteljima trajno nastaniti u Vukovaru. "Djelom, a ne riječima. Mislim da upravo danas svjedočimo tome da se na grad Vukovar misli, da se u pravcu njegova razvoja čini što se može", poručuje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

U tužnom studenom, za Vukovar je u petak bio svečan dan.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr