Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović p(r)oziva Kosor

SDP: Laž je da imamo veze s prosvjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je sjednica hrvatskog Sabora.

Današnja saborska sjednica započela je stankom koju su tražili SDP, HNS i IDS kako bi se konzultirali o događajima proteklih dana u zemlji. Stanku je tražio i Andrija Hebrang zbog, kako je rekao, suprotnih razloga.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Daniel Markić, ravnatelj SOA-e Dalje od kamera i javnosti Dnevnik Nove TV doznaje: Plenković u Grčku poveo i prvog čovjeka SOA-e

Nakon stanke Zoran Milanović je u svom obraćanju pozvao premijerku Jadranku Kosor da dođe u Sabor objasniti izjavu glasnogovornika Vlade Mladena Pavića koji je optužio oporbene stranke za organizaciju nasilja na prosvjedima.

Milanović: Glasnogovornik je oporbu optužio za kazneno djelo

Nakon subotnjih prosvjeda koji su prerasli u nasilje, kazao je Milanović, glasnogovornik Vlade 'koji govori u ime predsjendice Vlade izjavio je da Vlada ima saznanja o tome da su neke oporbene stranke financirale i organizirale nasilje. Ne prosvjede i mirno okupljanje građana već da su neke oporbene stranke financirale i organizirale nasilje.

>> Kosor: Neka Pavić protumači svoje riječi

>> VIDEO: Divljanje huligana, Vlada krivi 'neke oporbene stranke'

>> Mesić: Budući da nema dokaze Pavić mora podnijeti ostavku

Glasnogovornik je oporbu optužio za kazneno djelo'. Istog dana, nastavio je Milanović, 'ovlaštene osobe iz policije takvu tvrdnju su izričito demantirale. I iz krim obrade, koja je jedino sredstvo za policiju, vidjele da glasnogovornik ne govori istinu.'

'Kosor ima obvezu doći pred Sabor i objasniti'

Predsjednica Vlade, kazao je Milanović, od glasnogovornika se nije ogradila, štoviše, uputila je na glasnogovornika, 'a ulje na vatru dao je podpredsjednik Vlade koji je rekao da indicija možda nema, ali da će ih sutra možda biti.' Milanović je zaključio kako predsjednica vlade bježi od važnog pitanja tko je odgovoran za organiziranje nasilja. 'Mi imamo pravo, a predsjednica Vlade obvezu doći pred Sabor i objasniti', dodao je.

Milanović je Vladu pozvao i da raspiše izbore, pozvao je 'ne na prijevremene, nego na izbore'. Upozorio je pritom kako bi izbori, ako se pregovori o ulasku u EU završe do lipnja, zbog potpisivanja pristupnog sporazuma, a potom potrebe raspisivanja referenduma, ne bi mogli održati prije veljače iduće godine. 'Molim predsjednicu vlade da to ima na umu kada govori da će izbori biti krajem godine', kazao je Milanović.

Predsjednica Vlade u ovom trenutku ne može doći. Zauzeta je važnim poslom oko Europske unije, rekao je Hebrang na Milanovićev poziv Kosor da dođe u Sabor Na kritike i zahtjeve Zorana Milanovića i ostatka oporbe u ime HDZ-a odgovorio je Andrija Hebrang. SDP-ov i HNS-ov zahtjev nazvao je konstruktivnim, a IDS-ov istup destruktivnim. 'Mi nismo protiv izlaska na ulice, demonstracije su demokratsko pravo. Ali smo protiv razaranja narodne imovine i nasilja. Tu je hrvatska policija reagirala štitila je živote i narodnu imovinu', rekao je.

Osvrnuo se Hebrang i na izjavu Mladena Pavića, Vladina glasnogovornika koji tvrdi da je oporba financirala nasilje. 'Policija to nije demantirala, glasnogovornik je rekao 'nemamo za to dokaza'. Ali nije rekao nećemo tražiti dokaze.' Pojasnio je kako policija mora reagirati na svaku sumnju. 'I ja sam rekao da sam na ulici i kafiću čuo takve optužbe, ali kažem, ja to ne vjerujem. I ako se dokaže da to nije točno neka se glasnogovornik ispriča', rekao je.

Hebrang: Kosor ne može doći jer je zauzeta važnim poslom

Hebrang je stao i u obranu predsjednice Vlade. 'Predsjednica Vlade u ovom trenutku ne može doći. Zauzeta je važnim poslom oko Europske unije. Mi ćemo ju obavijestiti da proba naći vremena u svojem gustom rasporedu.' Hrvatski cilj je ulazak u Europsku uniju, istaknuo je Hebrang. U kontekstu izbora pozvao se na Ustav koji, kaže, određuje krajnji rok kada trebaju biti izbori. 'Hannes Swoboda je kazao 'ne raspisujte izbore dok ne završite pregovore'. Naš cilj i je da završimo pregovore. Kada će biti izbori zna Europska komisija, zna Hannes Swoboda, znaju naši pregovarači', dodao je.

Iako se činilo da je Hebrangovim istupom u Saboru završena priča o oporbenom pozivu premijerki, prepucavanje vladajućih i oporbenih zastupnika oko toga tko stoji iz afinanciranja nereda nastavilo se nakon drugog čitanja Zakona o obilježavanju masovnih grobnica žrtava II. svjetskog rata.

Frano Matušić je ponovio kako njegova stranka ima spoznaje da je dio nasilnika financiran, ali nije rekao od koga. Danas s tim financiranjem ne povezuje SDP. Za njih pak tvrdi da su se sastajali s organizatorima braniteljskog prosvjeda u Splitu. Tvrdi i dalje kako je Radimir Čačić odrađivao sastanke sa Željkom Sačićem, jednim od organizatora zagrebačkog prosvjednog skupa branitelja.

Frano Matušić je ponovio kako njegova stranka ima spoznaje da je dio nasilnika financiran, ali nije rekao od koga. Danas s tim financiranjem ne povezuje SDP. Matušić potvrđuje kako, ako je to i istina, u političkoj potpori prosvjeda nema ništa nezakoniti. Druge strane na konkretno pitanje je li on ili itko iz HDZ-a prijavio policiji spoznaje da je netko financirao nasilnike kaže da nije. No vjeruje da će policija nastaviti istragu o tim optužbama.

Kotromanović: Dobili smo zapovjed da ne dolijevamo ulje na vatru

Ranko Ostojić, koji je navodno s Antom Kotromanovićem bio dio izaslanstva SDP-a koji se sastao sa Željkom Strizom, organizatorom splitskog prosvjeda, kaže kako je to samo jedna u nizu HDZ-ovih laži.

'Ova Pinokio lažljiva politika HDZ-a neće proći', poručio je Ostojić. Tvrdi kako vladajuća stranka samo skreće pozornost sa stvarnog problema i stvarnih zahtjeva, a to su oni da treba što prije raspisati izbore. 'Ova sto puta izgovorena laž neće postati istina', kazao je Ostojić. Ante Kotromanović također tvrdi da su lažne izjave o sastanku i sudjelovanju u organiziranju prosvjeda.

'Dobili smo strogu zapovijed našeg predsjednika (Milanovića) da ne dolijevamo ulje na vatru', kazao je Kotromanović i time osnažio svoju izjavu kako SDP unatoč nezadovoljstvu s radom Vlade ne stoji iza vala prosvjeda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene