Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi nakon mirnog prosvjeda

VIDEO: Divljanje huligana, Vlada krivi 'neke oporbene stranke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sukobima s policijom ozlijeđeno je 33 policajaca i građana, a privedeno je 58 osoba. U Vladi kažu da u svemu prste imaju i 'neke oporbene stranke'.

Vlada osuđuje huliganski incident u Zagrebu. Prosvjed branitelja ne žele komentirati. Huligani su, poručuje glasnogovornik Mladen Pavić, odradili prljav posao za politiku. 'Vlada najoštrije osuđuje sve što se događalo danas, huliganizam i uništavanje imovine. Po nekim informacijama u organizaciji i financiranju ovih izgrednika sudjelovale su neke oporbene stranke', rekao je Pavić.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..."

Podsjetimo, tijekom mirnog prosvjeda branitelja jedna je grupa okupljenih na Trgu bana Jelačića oko 14:30 napustila skup i krenula prema Gornjem gradu, prema Markovom trgu, gdje su naišli na policijski kordon koji su odmah napali. Kod Kamenitih vrata dočekao ih je kordon policije, koji su napali kamenjem, ciglama i bakljama, nakon čega je došlo do žestoke policijske reakcije.

Između 800 i 1.000 izgrednika je pokušalo probiti policijski kordon, no nisu uspjeli, a policija je njih 500, nakon što su se sukobili s policijom na Krvavom mostu i Splavnici, potisnula natrag do Trga bana Jelačića. U policiji su potvrdili kako se radi o 'Facebookovcima' i maskiranim BBB-ima. Na snimkama se vidi kako huligani napadaju policiju, pale baklje, bacaju petarde i doslovno čupaju kamenje iz ceste i bacaju ga na policiju. Privedeno je 58 osoba, a ozlijeđeno 33,  uključujući dvojicu teško.

Među ozlijeđenima je 21 interventni policajac, a od dvojice teško ozlijeđenih prosvjednika jedan ima lom prstiju, a drugi mogući prijelom ruke.

>> Strani mediji o neredima: 'U Hrvatskoj ključa'

>> VIDEO: Huligani napali snimatelja Nove TV

'Bacali su na policiju bengalke i kamenje', rekla je glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić, koja je potvrdila da se radi o BBB-ima i 'Facebookovcima'. Dodala je kako su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon kako bi vjerojatno došli na Markov trg pred sjedište Vlade i Hrvatskog sabora gdje je zakonom zabranjeno prosvjedovati ili samo u namjeri da se sukobe s policijom.

Među njima nisu bili hrvatski branitelji s prosvjednog skupa na Jelačićevu trgu, gdje ih se okupilo 15-ak tisuća. Nekoliko je ljudi ozlijeđeno u sukobima, a među njima je i snimatelj Nove TV. Policija je upotrijebila i suzavac, a organizacijski odbor braniteljskog prosvjeda pokušavali su smiriti situaciju i s govornice su pozivali hrvatsku policiju da ne tuče hrvatsku djecu.

Prema riječima glasnogovornika Vlade, ima informacija da su u organizaciji i financiranju izgrednika sudjelovale neke oporbene stranke. Istovremeno, BBB tvrde da nemaju ništa s tim Bikić je rekla da je razbijeno puno izloga u Radićevoj ulici, ali da još uvijek ne može točno reći što je sve razbijeno i uništeno u središtu grada, te kolika je materijalna šteta. Veću skupinu BBB-a i pripadnike skupine organizirane putem Facebooka policija je uočila već na mirnom prosvjedu branitelja na Trgu bana Jelačića, odakle su krenuli prema Radićevoj ulici.

Situacija se kasnije poslijepodne smirila i više nema sukoba policije i prosvjednika. U središtu grada su nakon kulminacije nereda ostale samo male grupacije prosvjednika oko Radićeve ulice i tamo su policijski specijalci osiguravali područje, a područje je nadlijetao policijski helikopter.

BBB: Nismo mi!

Udruga navijača Dinama priopćila je večeras da je na prosvjedima u Zagrebu vjerojatno bilo i navijača, ali da skupina BBB nema veze s događanjima u Radićevoj ulici u kojoj su se prosvjednici sukobili s policijom. Razloge nemira i sukoba koji se dogodio između prosvjednika i policije treba tražiti među onima koji su postavili barikade kako građani ne bi mogli protestirati ispred institucija čije predstavnike biraju, kao i u političkom establišmentu koji je, ističu, osiromašio građane i mladima umjesto bolje budućnosti ponudio korupciju, mito i laži.

'Na djelu je kampanja čiji je cilj banalizirati stanje u državi i za jedine krivce prosvjeda optužiti navijački pokret kako bi se skrenula pozornost od problema stotina tisuća nezaposlenih i zamrle ekonomije', priopćila je udruga navijača Dinama.

Policija se zahvalila braniteljima na pomoći u sprječavanju nereda

Nad uhićenima se trenutno provodi prekršajna obrada kojom bi policija trebala utvrditi njihovu odgovornost, a u tom bi joj trebale pomoći i snimke današnjeg sukoba.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez zahvalio se organizatorima braniteljskog prosvjeda na Trgu bana Jelačića što su to učinili na miran i dostojanstven način i što su pokušali spriječiti nasilnike u napadu na policiju te što se dio njih postavio između kordona i nasilnika.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene