Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Milanoviću, pismu...

Banožić: "Nema straha, imam potpuno povjerenje premijera, ostajem u Vladi"

Mario Banožić
Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr
Ministar obrane Mario Banožić kazao je da ostaje u Vladi i da ima potpuno povjerenje premijera. Danas se o svojim trzavicama s Milanovićem osvrnuo i putem Facebooka.

Ministar obrane Mario Banožić na društvenim mrežama osvrnuo se na svoj odnos s predsjednikom i njihove najnovije trzavice. Podsjetimo, Banožić je admirala Roberta Hranja optužio za protuzakonito postupanje, a Milanović pak tvrdi da je inspekcija utvrdila da nije bilo protuzakonitog djelovanja. Milanović je u pismu premijeru ponovio da suradnja s Banožićem više nije moguća. 

Banožić je potom uzvratio Milanoviću. Traži da predsjednik skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom. 

Ministar je dao izjavu uoči sjednice Vlade. Kaže da će objaviti nalaze inspekcije kada Milanović skine oznaku tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom. Komentirao je pismo premijeru. "To pismo nije u potpunosti točno", kazao je, ali i priznao da pismo nije vidio. 

Na pitanje hoće li skinuti oznaku tajnosti s nalaza Inspekcije, rekao je: "Inspektor je stavio oznaku tajnosti. Pravom reciprociteta zbog svega predlažem da predsjednik RH skine klasificiranost s podataka putovanja zbog kojih je nastao problem. Kad to učini, učinit ću ja za ovo da javnost dobije kompletnu sliku. Onda će se vidjeti da nije sve kao u pismu", kazao je. 

O tome zašto je zatražena inspekcija rekao je: "Zaobilazilo me se kod donošenja zapovijedi. Pismo nije točno, a ne mogu reći što je pokazao nalaz. Ako zapovjedite da brod Učka ide u Albaniju, a put nije služben, a potrošena su sredstva Ministarstva. Ne izlazim s time zbog klasificiranosti", ponavlja. 

Na pitanje je li Hranj prekršio zakon, odgovorio je: "Ako na to odgovorim, ući ću u tajnost dokumenta". Na pitanje koji dio Milanovićeva pisma nije točan, priznao je da nije vidio pismo. "Nisam čitao pismo, a iz onoga u medijima je pisalo da je utvrđeno da načelnik nije kršio zakon."

Kaže da ima potpuno povjerenje premijera i da ostaje u Vladi, a da je napravljen blagi pritisak prema supruzi glavnog inspektora. 

"Iz Ureda predsjednika napravljen je blagi pritisak prema supruzi glavnog inspektora kad je rečeno da je dobila mjesto u HEP-u, to je bila poruka. To i ja prolazim, pogledajte medijski pritisak od rujna jer sam imao svoje mišljenje", rekao je.

"Političko razmimoilaženje je po strani. Obrana ne smije biti dnevnopolitička tema", napominje Banožić.

Na pitanje kad su se zadnji put usuglasili oko kadrovskih rješenja, kazao je: "Zamjenik načelnika Glavnog stožera još uvijek je glavni načelnik", rekao je i otkrio kako se protiv generala Pađena vodi istraga.

"Službenih dopisa iz Ureda predsjednika bilo je do 20", otkrio je. Na pitanje o funkcioniranju sustava s obzirom na prepirke, kaže: 

"Od svibnja nemam komunikaciju s Uredom predsjednika i sve što se tražilo treba staviti u kontekst da se vidi da Ured ne želi suradnju s Ministarstvom", kazao je Banožić. Na pitanje o sukobu kaže da onaj tko je inicirao sukob treba sukob i prekinuti. 

Ponovio je da ima povjerenje premijera. "Ja nemam bojazan i nemam taj strah. Problem postoji samo za Milanovića, koji mora shvatiti da vojska nije njegova igračka. Nemam strah dok god radim pošteno", rekao je ministar. 

Ruka pomirenja

Ranije se Banožić na svoj odnos s Milanovićem osvrnuo putem Facebooka. Pisanje na Facebooku ministra prenosimo u cijelosti. 

"Za razliku od gospodina Milanovića koji je u pismu premijeru naveo da suradnja sa mnom više nije moguća, ja smatram da je suradnja institucija predsjednika Republike i ministra obrane nužna i moguća. Nije tu u pitanju Zoran Milanović ni Mario Banožić nego interes Republike Hrvatske. Možemo ovako nastaviti unedogled, ali to nije dobro za državu kojoj služimo.

Nadam se da ćemo ipak uspjeti uspostaviti dijalog i ostvariti bar minimum suradnje. Onima koji će ovu poruku protumačiti kao izraz moje slabosti unaprijed poručujem kako svjesno to radim jer ovakav odnos najodgovornijih ljudi obrambenog sustava zasigurno nije u interesu Republike Hrvatske", objavio je Banožić na Facebooku.

Iz Ureda predsjednika RH u srijedu su objavili pismo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koje je uputio premijeru, a u kojem je naveo da više ne može surađivati s Banožićem nakon što su zaključci Inspektorata obrane potvrdili da je admiral Robert Hranj radio po zakonu, a ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene