Savudrijskim ribarima prijete milijunske kazne. Protiv njih je pokrenuto 2013 prekršajnih postupaka od nadležnih slovenskih tijela u periodu od ožujka 2018. do početka ove godine.

Galerija Ribarski brod - 1 Ribarski brod - 2 Savudrijski ribari - 1 +0 Savudrijski ribari - 2

Nakon što isplove ribari iz Savudrijske vale, odmah za njima slijedi i hrvatska policija.

"Policija je uvijek sa mnom. Niti žena me toliko ne prati, a nemamo problema s njima. Kad dođe naša se pozdravimo, a slovenska napiše kaznu", rekao je ribar Ezio Kocijančić.

Te su kazne ribari u Savudriji odavno prestali brojati.

"Mi imamo uzgajalište na spornom području i, kako god okrenemo, moramo ići preko svaki dan", rekao je Vladimir Bašić, uzgajivač školjaka.

Od Pirana do Savudrije se zaljev podijelio na dvije trećine, odnosno na hrvatski i slovenski dio. Prelazak te takozvane crte razgraničenja znači ulazak u slovensko more.

"Neka se završi, kako god netko odluči, samo da se završi. Previše je troškova i stresa jer ne može ići u nedogled. Moramo se sjesti i dogovoriti", rekao je ribar Diego Makovac Lini Dollar, reporterki Dnevnika Nove TV.

Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu Šef Odbora za obranu otkrio bi li Banožić trebao objaviti rezultate nadzora: "Pa ako je prozivka bila javna..."

U siječnju se već sjelo za stol. Ministrica poljoprivreda Marija Vučković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ribari našli su se na "neformalnom i zatvorenom za javnost" sastanku.

"Ujedno je bilo riječi o tome što se može napraviti kako bi se prekinulo kažnjavanje ribara i omogućilo nesmetano ribarenje u dijelu pograničnog područja na moru", objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Ceha ribara, napominju, temelj bilo kakvog rješenja mora biti oprost kazni.

"Normalno da se razgovaralo o nekoj privremenom rješenju da vidimo ukoliko će to biti prihvatljivo za nas, ali definitivno i o nekoj regulaciji ribolova u toj nekoj mikro lokaciji", rekao je Robert Momić, predsjednik Ceha.

Maja, prijateljice Mateja Periša Ispovijest Matejeve prijateljice: "Bio je divan. A ja sam spremna dati kosu, krv... Samo da skinem ljagu sa svoga imena"

Piranski ribar Zlatko Novogradec smatra da rješenje već postoji, a novi sporazumi nisu potrebni: "Ovako ne može ostati. Neka jedanput hrvatska strana počne poštovati to što je sud dosudio i da znamo gdje smo."

Hoće li se brodovima više lijevo ili desno, pa će Slovenci ribariti do Umaga, a Hrvati do Kopra, tek ćemo vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju