Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na pismo

Banožić uzvratio Milanoviću: "Neka predsjednik skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Mario Banožić u srijedu navečer reagirao je na pismo koje je predsjednik Milanović poslao premijeru rekavši da je zadovoljan izvješćem Glavnog inspektora obrane, "s obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen" te je pozvao predsjednika da i on skine oznaku tajnosti sa svojih zahtjeva.

"S obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen, mogu reći da sam zadovoljan izvješćem Glavnog inspektora obrane general pukovnika Drage Matanovića. Podsjećam na izjavu od 4. studenog 2021. godine, upravo na početku nadzora, kada je predsjednik Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane kazavši kako 'u HEP-u kažu kako je supruga glavnog inspektora privremeno postavljena za direktoricu'", izjavio je Banožić za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Jura Stublić Rijeke pravde dolaze Legendarni roker čije stihove koristi Milanović: "Vjerojatno je u formativnim godinama slušao moje pjesme..."

Time je, smatra Banožić, predsjednik Milanović "pokazao što će Glavni inspektor i njegova obitelj prolaziti ukoliko nalaz bude nepovoljan za Milanovićeve interese".

Iz Ureda predsjednika RH u srijedu su objavili pismo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koje je uputio premijeru i u njemu naveo da su izvanredni inspekcijski nadzori provedeni po nalogu ministra obrane, a predmet tih izvanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog stožera OS RH u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju potpore OS RH Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u 2021.

"Dakle, Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OSRH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj", istaknuo je Milanović u pismu.

"Takvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj", istaknuo je Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću. Također je dodao da je Banožić tijekom 2021. "uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Glavni stožer krši zakon pružajući potporu Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OS RH".

Naravno, dodao je, rad ministra obrane isključivo je Vaša odgovornost, ali zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem.

Milanović je u pismu upozorio i da je taj dokument od strane ministra obrane klasificiran oznakom "ograničeno" pa stoga javnost ne može biti upoznata s njegovim sadržajem i pozvao premijera da deklasificira dokument.

Banožić je pak na to rekao da je "nalaz inspektorata klasificiran dokument i kao takav ima određen stupanj tajnosti".

"Prema modelu reciprociteta, neka predsjednik Republike skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte 'Učka', zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila", izjavio je Banožić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene