Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV prvi doznao

Milanović s Banožićem više ne može, pisao premijeru: "Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza"

Ponovno kulminira višemjesečni sukob između predsjednika i ministra obrane zbog čega je, doznaje Dnevnik NOVE TV, predsjednik Milanović ponovno pisao premjeru Plenkoviću.

Ispred Ureda predsjednika u Vijesti u 17 Nove TV javila se Ivana Pezo Moskaljov koja je prva doznala što je ovaj put razljutilo Zorana Milanovića i što traži od Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije zaboravio ni na Turudića Milanović napao Plenkovića zbog rezolucije o Srebrenici: "To je protuustavno" Andrej Plenković Brz odgovor Plenković prozvao Milanovića: "Teško poraženi kršitelj Ustava trebao bi se sakriti u mišju rupu..."

"Milanović je dobio zapisnike iz kojih se, tvrdi, vidi da je admiral Robert Hranj radio po zakonu - i kada je provodio odluke ministra obrane, ali i kada je izvršavao zapovijedi Vrhovnog zapovjednika.

Pa je odlučio o tome obavijestiti direktno premijera. Poslao mu je pismo, podsjetio na tu istragu koju je tražio sam Banožić.

Milanovića smeta to što je Hranja unaprijed okrivio, smetaju ga lažne optužbe na račun vojnog vrha i to što je, kažu, lani poslao više od 190 službenih dopisa u kojima je tvrdio kako se u Glavnom stožeru krši zakon kada, primjerice, predsjedniku odobravaju korištenje vojnih resursa – brodova, helikoptera, ili vojske za neke njegove aktivnosti……

U Uredu predsjednika kažu kako Milanović traži da se javno objavi taj dokument kojeg su u MORH-u zaštitili oznakom tajnosti", izvijestila je reporterka Nove TV.

"Iz Vlade još nema službenog odgovora, ni je li premijer spreman razgovarati s Milanovićem", dodaje Pezo Moskaljov.

Dopis iz Milanovićeva ureda

Službenim priopćenjem nešto iza 17 sati oglasili su se iz Ureda predsjednika.

"Nakon što je Inspektorat obrane utvrdio i zaključio kako Glavni stožer OSRH i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je 17. siječnja 2022. pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću kojim ga još jednom upozorava na neprihvatljivo i po Oružane snage RH štetno postupanje ministra obrane Marija Banožića.

Budući da je zaključcima Inspektorata obrane potvrđeno da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj, Predsjednik Republike u svom pismu od predsjednika Vlade RH traži da žurno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata obrane koji su klasificirani oznakom 'ograničeno' jer se na taj način od javnosti skrivaju rezultati inspekcijskog nadzora koji potvrđuju kako načelnik GS OSRH nije kršio zakon", navode te pismo Predsjednika Republike upućeno predsjedniku Vlade RH objavljuju u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

nakon što sam dobio zapisnike Inspektorata obrane od 10. siječnja 2022. godine, odlučio sam Vam se obratiti i još jednom Vas upozoriti na neprihvatljivo i po Oružane snage Republike Hrvatske štetno postupanje Vašeg ministra obrane Marija Banožića. U zapisnicima Inspektorata obrane o provedenim izvanrednim inspekcijskim nadzorima nedvojbeno je utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane, niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike.

Podsjećam Vas kako su izvanredni inspekcijski nadzori provedeni po nalogu ministra obrane, a predmet tih izvanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog stožera OS RH u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju potpore OS RH Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u 2021. godini.

Dakle, Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OS RH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovdje napominjem kako je Vaš ministar obrane tijekom 2021. godine uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Glavni stožer krši zakon pružajući potporu Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OS RH.

I sam način na koji je ministar obrane tražio inspekcijski nadzor, unaprijed javno okrivljujući Glavni stožer OS RH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje kako upravo Vaš ministar obrane kontinuirano zloupotrebljava svoje ovlasti. Ovakvo ministrovo zlonamjerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumijevanje sustava zapovijedanja u Oružanim snagama RH.

Na dosad nezabilježen način, ministar obrane svojim odlukama praktički osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlasti Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OS RH.
Najgore od svega što Vaš ministar obrane, ni nakon desetak dana nakon što je dobio zapisnike Inspektorata obrane, ne samo da nije obavijestio javnost o rezultatu inspekcije, nego je inspekcijski nalaz klasificiran „ograničeno“, čime je uskraćena mogućnost da bude javno objavljen. Dakle, Vaš ministar je javno prozvao vojni vrh da krši zakon, pokrenuo je javnu hajku na načelnika Glavnog stožera i javno dao nalog Inspektoratu obrane, uz uputu kakav nalaz očekuje. Nakon što je inspektorat obrane izradio nalaz kojim je nedvojbeno utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu, ni u provođenju odluke ministra obrane, niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, umjesto da se na isti način, dakle javno, skine sumnja s vojnog vrha, Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza, čime se dodatno ometa načelnika Glavnog stožera u radu, i slabi sustav zapovijedanja u Oružanim snagama. Štoviše, i vojnicima kojima je ministar nezakonito uskratio dnevnice onemogućuje se zaštita njihovih prava. Budući da Inspekcija obrane odgovara i Vladi, pozivam Vas da žurno naložite deklasifikaciju ovog dokumenta i time spriječite daljnje zloupotrebe od strane Vašeg ministra obrane.

Ničim dokazano prozivanje i optuživanje vojnog vrha OS RH za kršenje zakona, što je sada potvrdio i Inspektorat obrane, nije jedina zloupotreba ovlasti od strane Vašeg ministra obrane. Nakon što je u svoje postupanje uveo elemente strateškog zlostavljanja načelnika Glavnog stožera OSRH – a na što sam vas također ranije već upozorio – Vaš ministar obrane nastavio je zlostavljati i hrvatske vojnike, pripadnike Počasno-zaštitne bojne. Selektivno zabranjujući isplatu dnevnica djelatnim vojnim osobama za obavljanje njihovih redovnih i ustrojem propisanih zadaća, ministar obrane je grubo kršio i uskraćivao prava hrvatskim vojnicima koja im pripadaju po Ustavu i zakonu. O svemu ovome sam Vas već više puta obavještavao, međutim, izostala je bilo kakva reakcija.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Iako ste više puta javno rekli kako će svaka kritika ministra obrane samo osnažiti njegov položaj u Vašoj Vladi, pozivam Vas da pozorno pročitate zapisnike Inspektorata obrane te da postupite u interesu Oružanih snaga RH i Republike Hrvatske. Zakonito djelovanje ministra obrane i njegovo razumijevanje sustava obrane nužne su pretpostavke za uredno i stabilno funkcioniranje Oružanih snaga RH, kao za njihov razvoj i modernizaciju. Iz dosadašnjeg ponašanja ministra obrane – a strateško zlostavljanje načelnika Glavnog stožera OS RH, tjeranje u prijevremenu mirovinu, mimo plana izdvajanja, visokih časnika Hrvatske vojske, uskraćivanje zakonitih prava djelatnim vojnim osobama, zloupotreba ovlasti, nepoznavanje sustava zapovijedanja u OS RH i propusti u procesu opremanja i modernizacije HV-a samo su neki od primjera – nedvojbeno proizlazi kako nije sposoban obnašati svoju zahtjevnu dužnost.

Naravno, rad ministra obrane isključivo je Vaša odgovornost, ali zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem.

Završno, podsjećam Vas kako je ovaj dopis samo jedan u nizu dopisa koje sam Vam uputio, a na koje, nažalost, nisam nikad dobio odgovor. Ipak, u interesu Oružanih snaga i Republike Hrvatske, u skladu s Vašim i svojim ustavnim ovlastima, spreman sam uvijek na razgovor s Vama", stoji u priopćenju.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene