Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić pozdravio je zajedničku akciju USKOK-a i Policije u kojoj su danas uhićeni čelnici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), ali i upozorio da bi iza tih uhićenja trebala slijediti politička odgovornost članova Vlade koji sjede u Upravnom odboru HFP-a.


"HFP-om ne upravljaju ni pomoćnici, ni ravnatelj, ni tajnik, nego Upravni odbor, kojemu je na čelu potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a članovi su mu ministri Šuker i Čobanković", rekao je Linić na poslijepodnevnoj izvanrednoj konferenciji za novinare.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer o ukidanju prešutnih prekoračenja: ''Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana''. Objavio tko će i dalje primati državnu potporu Radovan Fuchs Ministar Fuchs o građanskom odgoju, ali i zahtjevu dijela zagrebačkih škola: "Zatražile su skraćenje nastavnog sata na 40 minuta"

Kazao je kako je politička odgovornost izostala i u drugim aferama - oko Brodosplita, Verone i Behtela, te u slučaju vozača ministra Kalmete.

Ocijenio je kako je takva praksa stil vladanja premijera Ive
Sanadera, koji je, kaže, "svima dodijao a Hrvatsku osramotio u Europi".

Linić je rekao da je Vlada u kolovozu 2005. zbog propusta u
privatizaciji Liburnija Rivijera hotela Ivana Gotovca razriješila s
dužnosti potpredsjednika HFP-a, no da Polančec nikad nije proveo tu Vladinu odluku.

"Sad je taj čovjek ponovno u istražnim radnjama i hapse ga", dodao je.

Na novinarsko pitanje je li SDP spreman politički odgovarati ako se dokaže da je korupcije u HFP-u bilo i za vrijeme mandata njihove Vlade, Linić je odgovorio da treba tražiti odgovornost svih koji upravljaju dijelovima Fonda, te da je i osobno spreman odgovarati ako se dokaže da je korupcije bilo i za vrijeme SDP-a.

Komentirajući Sanaderovu najavu o ukidanju HFP-a, Linić je kazao kako ukidanje institucije zbog kriminala ne šalje dobru poruku.

Moguće je razmišljati o organizacijskim promjenama HFP-a, ali to ne može nadomjestiti političku odgovornost, zaključio je Linić.