Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni su za promet

Odlaze li ležeći policajci u povijest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ležeći policajci, uskoro bi mogli u povijest. Sve više zemalja okreće se drukčijim oblicima sigurnosti u prometu. Umjesto ležećih policajaca, o sigurnosti bi uskoro mogle brinuti kamere koje bi svaki vaš brži prolazak od dopuštenog, novčano kaznile.

Svakodnevni prelazak preko ležećeg policajca, ponekad može biti jako skup. Za mnoge vozače upravo je njihova visina glavni problem.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Ležeći policajci na našim cestama izgledaju ovako: za 40 kilometara na sat širina ne smije biti manja od 90 centimetara, a visina do 4 cm, onima predviđenima za vožnju do 30 kilometara na sat širina nesmije biti manja od 120 centimetara, a visina mora biti do 7 cm.

RIJEŠITE UPITNIK Na kakvim se cestama voze Hrvati?

Upravo zbog previsoko postavljenih ležećih policajaca, mehaničari svakodnevno imaju pune ruke posla.

'Brzi nalet na ležećeg policajca ili na nekakvu prepreku na cesti može dovesti do oštećenja same gume, također i do deformiranja felge', rekao je Ivan Tadić, voditelj servisa automobila.

Uspornike bi uskoro mogle zamijeniti kamere. A za svaku veću brzinu od dopuštene, vozači bi mogli dobiti novčanu kaznu.

'Sasvim sigurno da imaju preventivnu ulogu, jer ljudi ako se boje, kao što se boje policajca i kad ga vide na cesti počnu usporavati, tako će ako budu znali da ih se snima stalno se prilagodit'. kazao je Damir Novak iz HAK-a.

Vlada odobrila zaduženje Hrvatskim cestama

Većina ležećih policajaca, postavljena je bez jasnih pravila. Za njihovo uklanjanje, svi trebaju sjesti za stol, struka, vozači, ali i građani na čiji se zahtjev najčešće postavljaju.

'Vjerujem da bi našli zadovoljavajuća rješenja da ovakav režim postavljanja uspornika, odnosno ležećih policajaca više neće biti u praksi', istaknuo je Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti.

No iz prakse bi trebale otići i loše navike vozača. Brzina svakako prva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene