Hrvatska predsjednica u višednevnom je posjetu Izraelu. S državnim vrhom razgovarala je o suradnji dviju zemalja, i što se može učiniti da ta suradnja bude bolja.

Galerija


Obje strane ističu kako se prijateljstvo može pretvoriti u strateško partnerstvo. Nakon sastanka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Benjamina Netanyahua uživo iz Jeruzalema za Dnevnik Nove TV javila se reporterka Ivana Petrović i analizirala važnost posjeta.

Vezani članci Međunarodna online platforma darivanja - 3 Hrvatska se uključuje u Međunarodnu online platformu darivanja Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica kuma novom izraelskom katamaranu, potpisan sporazum između luke Rijeka i luke Haifa

Predsjednik Izraela izrazio je žaljenje zbog propalog posla s borbenim avionima. Netanyahu avione nije spominjao, ali upozorio na opasnost radikalnog islama za Europu te izrazio saučešće zbog smrti hrvatskog vojnika Josipa Briškog u Afganistanu.

"Dobre odnose s Izraelom trebali bismo bolje gospodarski iskoristiti", zaključuje Petrović.

"Moramo nadzirati sve što se dešava oko nas"

"Moj glavni interes je podići razinu naših odnosa s prijateljskih na odnose strateškog partnerstva", izjavila je predsjednica nakon razgovora s Netanyahuom u četiri oka.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, obrani i gospodarstvu, istaknula je.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naših naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Pritom je najavila izložbu u New Yorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, i regiji, ali i u Europskoj uniji.

"Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama", kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to nažalost vrlo brzo.

"Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije", istaknula je Grabar-Kitarović.

Premijeru je zahvalila na sućuti za Josipa Briškog, vojnika Hrvatske vojske koji je nedavno poginuo u napadu talibana u Kabulu.

"Imali smo puno žrtava 90-ih kada je Hrvatska bila žrtva agresije i rata i stoga se nadam da ćemo osnažiti našu suradnju u obrani, sigurnosti i razmjeni obavještajnih informacija, ali i mnogim drugim područjima, poput inovacija, poljoprivrede, navodnjavanja", dodala je predsjednica. Čestitala je Izraelu kao zemlji koja je svjetska predvodnica u inovacijama.

Najavila je i posjet poslovne delegacije ove godine te naglasila važnost sutrašnjeg potpisivanja memoranduma o suradnji luke Haife i luke Rijeka.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

"Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU-a, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Europe. (...) i ako želi "svijetlu budućnost", za Europu je ta poruka posebice važna", kazao je Netanyahu.

Netanyahu: Izrael brani i Europu

Vrlo jasno je upozorio na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

"Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan", rekao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

"Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu", bio je jasan Netanyahu.

Zahvalio je predsjednici na trećem posjetu Izraelu i izrazio nadu i u četvrti boravak u "Erez Israelu."

"Mislim da je to pokazatelj prijateljstva između dvije zemlje i da odražava vaše stajalište prema Izraelu", dodao je premijer.

Ocijenio je da bi Hrvatska i Izrael više trebali raditi na trgovinskoj razmjeni koja je niska te izrazio nadu da će današnji posjet biti poticaj za jači zamah u gospodarskim odnosima.

(Ivana Petrović/Hina)