Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitne razlike

Ne bacajte dobru hranu: Pogledajte koje namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/6 >>
Čak četvrtina potrošača ne čita informacije o hrani koju imaju u svojim hladnjacima, pa ne čudi što se mnogo ispravne hrane baca u smeće. Također, brojne se namirnice mogu koristiti i nakon što prođe rok trajanja.

Čak 33 posto potrošača ne zna razliku između rokova "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Dok "upotrijebiti do" znači da namirnica nakon otisnutog datuma više nije za konzumaciju, druga oznaka znači da se neke namirnice i nakon datuma na pakiranju mogu koristiti. Hrvatska agencija za hranu utvrdila je koje su to namirnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

Čak godinu dana nakon datuma "najbolje upotrijebiti do", mogu se konzumirati sol, šećer brašno, tjestenina poput špageta i makarona, kava, začini i voda. Konzervirana hrana poput ribe ili mlijeka za kavu također može trajati i godinu dana, jednako kao i marmelade i pekmezi.

Pojedine namirnice mogu biti valjane nešto kraće, do dva mjeseca nakon što prođe datum otisnut na pakiranju. To su žitarice, čips i kikiriki. Juhe iz vrećiće mogu trajati i dva mjeseca nakon roka "najbolje upotrijebiti do", a tu su i majoneza i kečap te čokolada.

To se nikako ne smije primjenjivati na dječje formule, nego njih ne treba koristiti nakon roka "najbolje upotrijebiti do". Također, neke namirnice mogu izgubiti svoja svojstva, dobiti plijesan, promijeniti boju i okus. Preporuka je da se takvi proizvodi ne koriste.

Postoje i namirnice koje su označene rokom "najbolje upotrijebiti do" a da se ne mogu koristiti nakon otisnutog datuma. To su kruh i kolači, narezani i ribani tvrdi sirevi, mlječni namazi, deserti i polutrajne kobasice.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene