Arsen Bauk (Dnevnik.hr)
Arsen Bauk (Dnevnik.hr)

Klub zastupnika SDP-a u srijedu će raspravljati o prijedlogu koji će uputiti Glavnom odboru stranke, da ukine suspenziju na obnašanje svih funkcija i članska prava Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Vedranu Babiću i Mihaelu Zmajloviću s danom utvrđivanja liste kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu.


Glavni odbor SDP-a je 14. srpnja 2018. četvoricu članova Predsjedništva stranke suspendirao na dvije godine zbog njihovih javnih istupa u kojima su propitivali uspješnost vodstva predsjednika Davora Bernardića i inicirali pismo koje je potpisalo 90-ak istaknutih članova SDP-a, a kojim se od Bernardića traži da odstupi s mjesta predsjednika stranke.

Vezani članci Peđa Grbin Šef SDP-a sasuo nove kritike na račun premijera i Vlade: "HDZ radi po onoj staroj 'drži vodu dok majstori odu'" Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Šef SDP-a o Vladinim mjerama, skupim kreditima, ali i inflaciji: "Više ne gledaš koja je trgovina najbliža, nego koja je najjeftinija"

U prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a, koji potpisuje predsjednik Kluba Arsen Bauk, obrazlaže se da je od odluke o suspeniziji prošlo više od šest mjeseci, odnosno, da su suspendirani 'odslužili' više od četvrtine izrečene stegovne mjere i kako su se stekli uvjeti da se može utvrđivati da su 'mjere imale pozitivan učinak na daljnje aktivnosti i djelovanje u stranci“.

Ističe se da su četvorica suspendiranih „kroz svoje postupke pokazali da su odani ciljevima SDP-a, poštuju vrijednosti socijaldemokracije i provode program i politike SDP-a“.

Ocjenjuje se da su suspendirana četvorica SDP-ovaca svojim radom u Hrvatskom saboru "kontinuirano pridonosili aktivnosti Kluba", odnosno natprosječno sudjelovali u saborskim raspravama i postavljanju zastupničkih pitanja Vladi i premijeru. "Naročito su aktivni na izradi zakonskih prijedloga i inicijativa, 42 posto izradili su upravo oni. Posljednji takav primjer je i pisanje interpelacije o radu Vlade, vezano uz nabavu VBA koju je napisao Peđa Grbin, a koju predsjednik Davor Bernardić i drugi promoviraju u javnosti“, navodi se u prijedlogu za ukidanje suspenzije.

Dodaje se da nakon izricanja stegovnih mjera nisu okrenuli leđa SDP-u, istupili iz stranke ili prešli u neki drugi zastupnički klub.

"Po našem mišljenju, samo izricanje stegovnih mjera nije imalo pozitivan učinak na rejting SDP-a u javnosti. Po terenskim istraživanjima agencije IPSOS, u šest mjeseci rejting SDP-a se spustio za četiri posto, na razinu nešto više od 14 posto“, naglašava se u prijedlogu.

Kao vrlo snažan argument za ukidanje suspenzija 'četvorki', navodi se i da je nekoliko drugih članova SDP-a i zastupnika, koji su višekratno kritički istupali u javnosti o radu stranke, "upravo predloženo od predsjednika stranke za listu kandidata za europske izbore".

Upravo zato, smatramo da bi se preinačenjem Odluke (o suspenziji), u trenutku kada se SDP priprema za izbore za Europski parlament, a nešto kasnije i za predsjednika Republike Hrvatske, prema javnosti pokazalo jedinstvo i snaga stranke, navodi se u prijedlogu, te ocjenjuje da to može donijeti pozitivne učinke na ukupni rezultat SDP-a.

Premda Predsjedništvo stranke nije donijelo odluku o suspenziji četvorice članova Predsjedništva nego Glavni odbor, očekuje se da će nakon sutrašnje rasprave na Klubu zastupnika, o njoj raspravljati i Predsjedništvo u četvrtak, a konačnu odluku donijet će Glavni odbor SDP-a koji se okuplja najvjerojatnije u ožujku. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju