Kriza i dalje trese SDP (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kriza i dalje trese SDP (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Statutarna komisija SDP-a u utorak će odgovoriti na žalbu četvorice suspendiranih članova Predsjedništva; Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.


Glavni odbor stranke u srpnju im je izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine. To znači da se u tom razdoblju ne bi mogli kandidirati na izborima.

Vezani članci Peđa Grbin (Foto: Pixsell,Marko Lukunić) SDP pokreće opoziv Kuščevića, Grbin: "Onoga što mu se stavlja na teret je toliko da ne mogu sve ni popamtiti" Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Petorica članova Predsjedništva SDP-a udaljena sa sastanka: "Nismo formalno isključeni iz stranke, ali..."

Ako Statutarna komisija amenuje odluku Glavnog odbora, njih četvorica više neće biti članovi Predsjedništva, a ostali bi i bez funkcija u županijskim organizacijama. Hajdaš Dončić mogao bi se pozdraviti i s funkcijom potpredsjednika Sabora.

''Otpisani“ su u žalbi upozorili da je prekršen Statut jer nisu unaprijed obaviješteni da će protiv njih biti pokrenut stegovni postupak, kao i da nisu imali pravo na obranu. Ponovili su da je njihovo pravo, ali i obveza kritizirati smjer SDP-a i rad predsjednika stranke, ako smatraju da nije dobar.

Suspendirani članovi stranke će na sjednici Statutarne komisije iznijeti obranu, a imaju pravo pozvati i podupirućeg člana stranke.

Statutarna komisija može potvrditi ili odbaciti odluke Glavnog odbora.

Dan uoči sjednice, član Statutarne komisije Hrvoje Nekić podnio je neopozivu ostavku na tu poziciju. Tvrdi da je bio izložen kontinuiranim pritiscima kolega iz stranačkog vodstva koji su od njega tražili da glasa za potvrđivanje suspenzija.