Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Split i okolicu pogodilo je u subotu oko 13 sati jako kišno i grmljavinsko nevrijeme koje je poplavilo ceste, zbog čega je ponegdje bio otežan promet dok su vatrogasci primili stotinjak poziva građana.


Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosilo se na ispumpavanja okna liftova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju vatrogasci su intervenirali kako bi ugasili požar razvodne kutije koja je uslijed udara groma planula na sedmom katu stambene zgrade, doznaje Hina u županijskom Vatrogasno-operativnom centru.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, subotnjom kišom prekinuta je višemjesečna suša u dijelovima Dalmacije, a razlog je u prolasku visinske ciklone koja se svojim centrom premještala sa sjevernog na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških postaja najviše kiše palo na području splitskog gradskog kotara Sućidar u kojem je izmjereno čak 45 litara po metru četvornom, čime je premašena prosječna količina oborina za čitav kolovoz.

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Ciklona je, uz obilne oborine donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na jučer. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva dok je na Dinari u 15 sati izmjereno tek osam stupnjeva.

Kanader Jak vjetar, nepristupačan teren, kanaderi prizemljeni: Velika bitka s požarom kod Knina

Vatrogasac, ilustracija U požaru kod Omiša ozlijeđen vatrogasac: Gorjelo na više mjesta u Dalmaciji

"Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan", izjavio je Popadić.

U Splitu su uobičajeno bile poplavljene gradske ulice i ceste na kojima su se zbog nečištoće uz rub kolnika začepili odvodi, pa su na nekim mjestima vozači u svojim automobilima više plutali nego vozili dok su pješaci te ceste i ulice zaobilazili u širokom luku.

Pijavica u blizini otoka Biševa

Za vrijeme ljetne nevere na moru u blizini otoka Biševa pojavila se pijavica, koja je prošla svega par stotina metara od jednog od brodova, piše Slobodna Dalmacija. Nasreću, nisu zabilježene teže posljedice.

Kišna bujica preplavila je i viške ulice. Jako nevrijeme je počelo naglo, ljudi su bježali u zaklon, javlja 24sata.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju