U utrku za radnom snagom konkretnim potezima uključuju se poslodavci! Kako bi ih zadržali u Hrvatskoj, dio domaćih kompanija povisio je plaće radnicima. Od Vlade očekuju dodatna rasterećenja, a ministar Marić obećava ih u novom krugu porezne reforme.

Galerija


Nakon uspješne sezone, u jednom splitskom hotelu zbrajaju koliko su zaradili. Dio dobiti na plaćama će osjetiti i radnici. Direktor hotela Joze Tomaš ističe: "Sigurno da će se jedan dio preliti na osoblje, bilo da je riječ kroz edukacije, treninge, i kroz nekakve nove vještine koje želimo usvojiti u našem poduzeću. Nama je doista djelatnik na prvom mjestu i cijenimo ga, jer smo svjesni da jedni bez drugih definitivno ne možemo".

Vezani članci Brodosplit (Foto: Boris Ščitar/Pixsell) Radnici Brodosplita iz Indije zaraženi koronavirusom: "Svi su u samoizolaciji ili karanteni, nema opasnosti od širenja" Radnici, ilustracija - 3 Nove porezne izmjene: Neki će zaraditi više, dok će sniženje pojedinih poreza ostati tek na listi želja

A bez povećanja plaća, radna snaga odlazi. Sobarica Alida Bilonić ističe kako je nužno završiti fakultet za bolji posao, no ističe da mladi uglavnom odlaze van Hrvatske. Shvatio je to i velik dio poslovnog sektora, pa su plaće već narasle u nekoliko velikih domaćih tvrtki.

Unatoč visokim doprinosima i nametima, plaće je povisila i suvlasnica jedne turističke agencije. Vesna Pritchard kaže: "Naše zaposlenike u turizmu je potrebno educirati, ali i zadržati, tako da smo povećanje plaća već učinili tijekom prošlog razdoblja".

Od iduće godine, kroz novi krug porezne reforme, ministar financija obećava nova rasterećenja. Ukupno više od 6 milijardi i 300 milijuna kuna za građane i poduzetnike.Napominje kako je ukupno smanjivanje troška rada negdje 900 do 950 milijuna kuna.

"Smatramo da će ono također na jedan adekvatan način biti investirano u novo zapošljavanje i plaće", tvrdi ministar. Za poslodavce i dalje nedovoljno. Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca poručuje: "U ovom dijelu gdje će nam manje uzimati iz bruto dva, to je mali učinak da se uzima manje od poslodavaca i građana, a time bi dobili i veće plaće, i mogli bi izdržati ovu konkurentnost i zapošljivost što nam je svima cilj", tvrdi.

Velik problem već godinama su brojni parafiskalni nameti, koji opterećuju poduzetnike. Kad već nije dosad, ministar gospodarstva Horvat obećava da će dobar dio njih ukinuti u idućoj godini.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr