Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKUP SMJEŠTAJ

Dubrovniku nedostaje tisuću sezonaca: "Nitko nam se ne javlja, ne znamo što se događa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački ugostitelji kažu da traže sezonske radnike, ali im se nitko ne javlja. U isto vrijeme istarski hotelski lanac došao je na središnji trg u Osijeku u potrazi za radnicima.

Ugostiteljima na dubrovačkom području nedostaje oko tisuću sezonskih radnika, za što je više razloga, od udaljenosti do problema sa smještajem.

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Najtraženiji su konobari i kuhari, a Stjepan Perić, jedan od dubrovačkih ugostitelja, kaže da samo on u svoja tri ugostiteljska objekta već sutra može zaposliti između 20 i 30 ljudi.

"Tražimo 20 do 30 ljudi, možemo ih sutra zaposliti. Nažalost ih nema. To se pitanje povlači već godinama, u ovoj godini je vrhunac. Mi raspisujemo natječaje, tražimo ih preko osobnih kontakata, na sve moguće. Jednostavno se nitko ne javlja i ne znamo što se događa", kaže Perić. 

Slaže se da je jedan od velikih problema u Dubrovniku smještaj za radnu snagu. "Dubrovnik je svjetski turistički centar i ljudi koji se bave iznajmljivanjem jasno je da to puno bolje mogu unovčiti s turistima nego s radnicima, Hrvaticama i Hrvatima, koji su vrlo radišan i kreativan narod", kaže Perić, dodajući da će u budućnosti morati pronaći načina da osiguraju smještaj za kvalitetne radnike.

"Tako ćemo puno lakše doći do kvalitetnih radnika, ne bilo kakvih. Jer Dubrovnik teži izvrsnosti i moramo tražiti vrhunske radnike", kaže Perić, koji je siguran da su organizacija i odnos prema gostima bili puno bolji nekad prije nego danas. 

Iz Udruge ugostitelja već dugo apeliraju na Ministarstvo rada da se povećaju kvote za uvoz strane radne snage, kako bi se bar na vatrogasnoj mjeri riješio ovaj problem.

Sezonce traže u Slavoniji

Dok se to ne dogodi, najlogičniji izbor za potregu za sezoncima je Slavonija. Upravo je to učinio i jedan istarski hotelski lanac na središnjem osječkom trgu. Došla je i Osječanka Branka Milošević kojoj iskustva ne nedostaje, a mala mirovina tjeraju u sezonu iz godine u godinu. 

"Mirovina mi je 1070 kuna, a imam 62 godine", kaže Branka Milošević koja je prošle godine vodila kuhinju na Hvaru radeći 14 do 15 sati dnevno.

Tko želi raditi, posla na Jadranu ima. Od Dubrovnika do Istre nedostaje nekoliko tisuća sezonaca. "Godišnje zapošljavamo oko dvije tisuće sezonaca. Sada smo u potrazi za još dvjestotinjak, za samu špicu sezone", kaže Eva De Zan Prusina iz Plave lagune, dodajući da im, uz osnovnu plaću koja je veća od hrvatskog minimalca, nude i razne dodatke i smještaj.

"Zadnja plaća mi je bila 12 tisuća kuna"

"Nudimo im priliku za ova dva ljetna mjeseca da dođu u naše destinacije i osim redovite i dobre plaće da dobiju stimulaciju za ljetni rad, plaćen smještaj, plaćena tri obroka i razmjerni dio božićnice za ovaj dio sezone kojeg odrade", kaže De Zan Prusina.

Slavonci su se već dokazali kao dobri i vrijedni sezonski radnici. "Meni je zadnja plaća bila 12 tisuća kuna. Znači, može se zaraditi", kaže Branka Milošević, koja još nije odlučila hoće li u Istru ili Dalmaciju. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene