Jesmo li i zbog čega postali društvo u kojem dominira kultura nasilja? Je li riječ samo o dojmu ili zaista ima stvarno više nasilja? Što kaže struka, za Dnevnik Nove TV istražila je novinarka Sanja Vištica.

Galerija Marina Ajduković - 2 Marina Ajduković - 3 Sanja Vištica +0 Marina Ajduković - 1

"Ono što se pokazalo u istraživanjima koje smo radili, da je u razdoblju nakon Covida negdje 15 posto ljudi samo reklo da ima ispada bijesa i ljutnje", rekla je profesorica Marina Ajduković s Pravnog fakulteta.

"Svjedoci smo brutalnosti i toj niskoj toleranciji na svakodnevne situacije". No, zbog čega je Covid 19 bio toliki okidač? "To je bilo nekoliko značajnih okolnosti. Jedna je velika promjena života, strah, strah često izaziva agresiju i živimo u tom globalno neizvjesnom svijetu", dodaje Ajduković.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs Ministar obrazovanja ne smatra da je bilo propusta u slučaju vršnjačkog nasilja: "Škola je postupila korektno"

Vršnjačko nasilje: Ilustracija Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Biogradu: Poruke majci otkrivaju da to nije izoliran slučaj

Govoreći o porastu međuvršnjačkog nasilja u školama, kazala je kako "sustavno ne ulažemo u preventivne programe. Naš protokol je donesen 2004. godine, u ovih 18 godina svijet se jako promijenio. Pričaju da se sada radi intenzivno na mijenjanju protokola, ali mi kasnimo, mnoge škole same rade protokole, ali nisu kapacitirane", naglasila je profesorica.

Na pitanje kako riješiti problem, odgovara: "Moramo ih naučiti da se nose s nedaćama. Prisutna je ideologija sretne djece, moraju se nositi i sa ljutnjom i sa strahom".

Nasilje u školi u Biogradu - 4 Ravnatelj škole u Biogradu znao je za premlaćivanje dječaka, a o svemu je šutio: Dnevnik Nove TV u posjedu je inspekcijskog nadzora

Incident u Dugom Selu - 4 Što se to događa u Dugom Selu? Policija potvrdila novi incident u istoj školi

"Imam dojam da se mi iz svijeta odraslih ponašamo jako bespomoćno i da idemo po principu blaženog neznanja, da se djeca zabave i pričuvaju zahvaljujući igrama, da roditelji nemaju kontrolu dovoljnu nad time", objasnila je i je li problem u nasilnim videoigrama, na što se često žale roditelji. "Istraživanja godinama pokazuju da izloženost nasilnim sadržajima u crtićima utječe na nasilje licem u lice. Moramo preuzeti odgovornost", naglasila je prof. Ajduković.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju