Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOTOV POSTUPAK

Ravnatelj škole u Biogradu znao je za premlaćivanje dječaka, a o svemu je šutio: Dnevnik Nove TV u posjedu je inspekcijskog nadzora

Aktualno Galerija Nasilje u školi u Biogradu - 1 Nasilje u školi u Biogradu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje u školi u Biogradu - 2 Nasilje u školi u Biogradu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje u školi u Biogradu - 3 Nasilje u školi u Biogradu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nasilje u školi u Biogradu - 4 Galerija 1/4 >>
Dnevnik Nove TV u posjedu je izvješća o inspekcijskom nadzoru u osnovnoj školi u Biogradu, nakon što se koncem rujna ondje dogodilo vršnjačko nasilje. Škola o nasilju nije obavijestila nadležna tijela. Detalje o slučaju otkrila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Gotov je postupak prosvjetne inspekcije koju je, zbog vršnjačkog nasilja, u osnovnu školu u Biograd poslalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da Škola nije događaj od 22. rujna 2022. među učenicima prepoznala kao nasilje te nije postupila u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima i Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima", stoji, među ostalim, u izvješću o provedenom nadzoru. 

Po nalogu inspekcije, moraju o nasilju obavijestiti ona nadležna tijela koja nisu obavijestili, moraju upoznati djelatnike s pravima učenika, imenovati stručnu osobu za koordiniranje aktivnosti vezanih uz problematiku nasilja.

Inspekcija je u tu školu došla pet dana nakon vršnjačkog nasilja. Još tada, za Dnevnik NoveTV iz resornog Ministarstva rekli su kako osuđuju svaki oblik nasilja, a za ovo u Biogradu oni nisu doznali od ravnatelja nego iz medija.

 

Ni majka 11-godišnjeg djeteta kojega je na podu školskog zahoda našla profesorica, to nije doznala od vodstva škole, već od samog djeteta. Ekskluzivno je tada progovorila za Dnevnik Nove TV.

"Psihički, na njega je ovo nasilni čin, a ne događaj, kako je prikazao ravnatelj. Njega je grupa starijih učenika uvukla u wc, gdje su ga šakama tukli po trbuhu i rebrima čak i kad je pao na pod i sklupčao se", rekla je majka djeteta ranije za Dnevnik Nove TV.

Danima dijete nije išlo u školu. Nastavu je, kaže za Dnevnik Nove TV majka, počelo pohađati, ali je i dalje pod lijekovima, i nadzorom dječjeg psihologa i psihijatra.

Nasilje nad dječakom nije stalo?

No, i ona i odvjetnik obitelji tvrde da nasilje nad njim nije stalo.

"Odmah po povratku na nastavu, dijete je ponovno pretrpilo ozljedu, pod vrlo sličnim okolnostima i to je izravna posljedica ignoriranja prave situacije, od strane vodstva škole i na tome ćemo sad poraditi", istaknuo je za Dnevnik Nove TV odvjetnik obitelji Rafael Krešić.

Dodao je da i za taj slučaj ravnatelj zna jer su mu to roditelji prijavili, ali ga ignorira, kao i komunikaciju s medijima.

Na konstataciju reporetke Sanje Jurišić da je Dnevnik Nove TV u posjedu nalaza prosvjetne inspekcije ravnatelj škole Joško Brtan odgovorio je: "Drago mi je da imate, ali sad imam sastanak."

"Ali sad niste na sastanku, sad ste ovdje s nama", upozorila je Jurišić. 

 "Upozorile su me kolege da netko snima. Ja sam dužan", uzvratio je Brtan.

"Ja sam vas zvala, ne bismo snimali bez vaše dozvole. Hoćete li mi dati komentar vezano uz nalaz inspekcije, slučaj vršnjačkog nasilja, kojeg niste prijavili, a trebali ste?", upitala ga je Jurišić.

"Ne mogu dok ne odradim svoje sastanke", zaključio je Joško Brtan.

Na poruke koje mu je Dnevnik Nove TV i prije mjesec dana i danas slao, nije odgovorio. Nalaz je stigao i na adresu Zadarske županije, osnivača škole. Svjesni su, kažu, da do ovoga propusta nije smjelo doći.

"To je nešto što se sad više ne može promijeniti. To je, recimo, jedna škola za svakoga, i ravnatelja. Ali ne samo ravnatelja, nego sve dionike u sustavu obrazovanja, da se reagira na vrijeme", istaknuo je Ivan Šimunić, pročelnik Uopravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.

Ali da se, kaže, i u svakoj od škola provode mjere prevencije, kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene