Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pretučen 11-godišnjak

Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Biogradu: Poruke majci otkrivaju da to nije izoliran slučaj

Aktualno Galerija Vršnjačko nasilje: Ilustracija Vršnjačko nasilje: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Biograd Biograd Foto: DNEVNIK.hr Žana Pavlović Žana Pavlović Foto: DNEVNIK.hr Majka napadnutog djeteta Majka napadnutog djeteta Foto: DNEVNIK.hr +0 Radovan Fuchs Galerija 1/5 >>
Nakon što je Dnevnik Nove TV u srijedu prvi objavio izvješće inspekcije u osnovnoj školi u Biogradu - reakcije se ne stišavaju.

Dnevnik Nove TV objavio je u srijedu izvješće o inspekcijskom nadzoru u osnovnoj školi u Biogradu, nakon što se krajem rujna ondje dogodilo vršnjačko nasilje.

Ministarstvo osuđuje svaki oblik nasilja i od ravnatelja očekuju djela. A poruke podrške majci - koja je odlučila progovoriti o tome za Dnevnik Nove TV - ne prestaju stizati.

I to od majki djece koja su također u toj školi pretrpjela nasilje. Prosvjetna inspekcija je rekla svoje. Utvrđen jeniz propusta. Priču donosi reporterka Nove TV Sanja Jurišić.

"Vjerujem da će ravnatelj postupati prema tome. On mora obavijestiti sve koje po protokolu treba obavijestiti, pokrenuti mehanizme unutar škole, imenovati osobu koja će voditi nadzor nad time i obaviti razgovor s učenicima i roditeljima, ne on osobno, ali škola", rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti u obrazovanja.

Odnosno, škola mora učiniti sve ono što dosad nije činila. I to, potvrđuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u roku od tri do 15 dana. 

Dva mjeseca imaju za provedbu preventivnih programa kako bi se nasilje spriječilo. Može li i kako ravnatelj za propuste odgovarati, nisu odgovorili. Jer inspekcijskim nadzorom utvrđeno je, objavio je ekskluzivno Dnevnik NoveTV,  da škola nije događaj među učenicima prepoznala kao nasilje, a nije ga ni prijavila nadležnim tijelima.

Od ravnatelja smo i danas tražili izjavu. Bezuspješno. 

A majka i odvjetnik tvrde da je 11-godišnje dijete ponovno napadnuto i da i o tom slučaju ravnatelj sve zna.  Svakodnevno od drugih roditelja dobiva poruke podrške. Kao i njihova svjedočanstva da slučaj napada na njezino dijete u toj školi, nije izoliran slučaj.

"Još jednom ti hvala što si digla glas u ime i moje djece, ništa više neće pod tepih, i to sve zbog tebe. Žao mi je da se to dogodilo, ali vjeruj mi, znam kroz što prolaziš, ja nisam bila dovoljno jaka i nisam išla dalje od razrednice. Čak tri godine", napisala je majka djeteta iz Biograda. 

"Želim vam pružiti podršku, i zahvaliti što ste stali uz svoje dijete, jer ima onih koji su to prošli, da nitko ne zna, niti je tko odgovarao za posljedice", napisala je druga majka djeteta iz Biograda.

Jer, kažu ove majke, u malom mjestu poput Biograda, mnogi roditelji nemaju hrabrosti za borbu sa sustavom.

Podsjetimo, 11-godišnje dijete na podu školskog zahoda pretukla je skupina učenika. Tukli su ga po trbuhu i rebrima. Dijagnoza: kontuzija prsnog koša i trbušne stijenke. Sad je fizički dobro, no još uvijek pije antidepresive. 

Dječja psihologinja tvrdi – o nasilju treba razgovarati. Pokušati ga spriječiti. Dodaje, tek 30 posto djece o tome razgovara s roditeljima. Boje se da im neće povjerovati.

"Svako peto dijete doživljava nasilje danas, neki od oblika nasilja, i to treba mijenjati. Jednostavno, da nasilje se ne doživljava kao nešto normalno", kaže Žana Pavlović, dječja psihologinja. 

A velik teret je, kaže, i na školskom sustavu. Jer osim u roditelje, djeca trebaju imati povjerenja i u one koji ih odgajaju u razredu.

Nakon sjednice Vlade ministar Radovan Fuchs je rekao: "Nisam imao prilike vidjeti jer sam danas upravo došao s puta, ali sam upoznat s time da je došao nalaz i da je inspekcija utvrdila da škola nije postupala u skladu s protokolom koji je propisan za takve slučajeve", rekao je ministar Radovan Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade.

Inspekcija je, dodao je, naredila školi što trebaju ispraviti i na koji način postupati u daljnjim postupcima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u osnovnu školu u Biogradu inspekcijski nadzor nakon što je 11-godišnjeg dječaka napalo desetak starijih dječaka u školskom toaletu. Udarali su ga šakama, a kad je pao na pod jedan mu je stao na glavu i ugazio lice. Razdvojila ih je profesorica engleskog jezika. Dječak je zbog ozljeda zadržan na promatranju u bolnici.

Pročitajte i ovo Nasilje u školi u Biogradu - 4 GOTOV POSTUPAK Ravnatelj škole u Biogradu znao je za premlaćivanje dječaka, a o svemu je šutio: Dnevnik Nove TV u posjedu je inspekcijskog nadzora

S obzirom na to da postoje informacije da je isti dječak nakon povratka u školu ponovno napadnut, novinari su ministra upitali hoće li ponovno slati inspekciju, na što je odgovorio da to ne bi imalo smisla.

"Nisam upoznat s detaljima novog napada na isto dijete. Ako je to tako – to bi bilo grozno, ali vjerujem da će škola, ukoliko je to slučaj, postupiti onako kako je inspekcija naredila da se ispravi. Ne bi bilo nikakvog smisla slati ponovno inspekciju da konstatira isto", rekao je Fuchs.

Izrazio je uvjerenje da ravnatelj već poduzima ono što mu je inspekcija naredila. "On prema protokolu treba obavijestiti sve koje po protokolu mora obavijestiti, pokrenuti mehanizme unutar škole, osigurati i imenovati osobu koja će voditi posebni nadzor na time te mora razgovarati s učenicima i roditeljima", kazao je ministar.

Pročitajte i ovo Majka pretučenog dječaka ZAKAZAO SUSTAV Majka pretučenog dječaka progovorila za Dnevnik Nove TV: ''Osjećamo se sami, kao da se smatra da je naše dijete to izmislilo''

U izvješću o provedenom nadzoru koji su objavili mediji stoji da je utvrđeno da škola nije događaj od 22. rujna među učenicima prepoznala kao nasilje te nije postupila u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima i Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Po nalogu inspekcije, moraju o nasilju obavijestiti ona nadležna tijela koja nisu obavijestili, moraju upoznati djelatnike s pravima učenika, imenovati stručnu osobu za koordiniranje aktivnosti vezanih uz problematiku nasilja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene