Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao i odgovor

Informatički posao vrijedan 1,6 milijuna ministar zdravstva dao je tvrtki koja se bavi - cvjećarstvom i svadbenim dekoracijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva je IT posao dodijelilo tvrtki koja se prije toga bavila – cvjetnim dekoriranjem svadbenih poslova.

Ministarstvo zdravstva dodijelilo je posao za IT sustave bolnica tvrtki Navada d.o.o. iz Gornje Stubice, koja se dosad bavila cvjetnim dekoriranjem svadbenih proslava, piše Telegram.

Navada je angažirana za posao ukupne vrijednosti 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, a irječ je o izradi ''projektne dokumentacije i tehničke specifikacije te usluge stručnog koordinatora-ice (Key Expert) u projektu eBolnice''. Toj će tvrtki od ukupnog iznosa, prema projektnoj dokumentaciji, isplatiti 1,6 milijuna kuna. Ostatak iznosa dobit će tvrtka DiMeros, s kojom Navada čini zajednicu dobavljača.

Prije dvije godine bilježili gubitke

Navada tvrtka godinama nije imala nijednog zaposlenog, a 2019. godine ostvarila je prihod od tisuću kuna i gubitak od tri tisuće kuna, a u zajedničkoj ponudi za eBolnice DiMeros i Navada navode da će za projekt angažirati nekolicinu vrsnih stručnjaka, među kojima su ugledni sveučilišni profesori i suprug vlasnice Navade, Goran Žagar, inače dugogodišnji šef IT službe Doma zdravlja zagrebačke županije, piše Telegram.

''Od osnivanja tvrtke, dio predmeta i opsega poslovanja je i IT djelatnost, što je vidljivo i u registru Trgovačkog suda'', odgovorila je Telegramu Mirela Žagar. Prema registru, tvrtka je registrirana za oko 50 djelatnosti, a neke od njih su proizvodnja sjemena, uvoz sadnica i nautički turizam, računalne usluge… U opisu tvrtke na službenim stranicama su pak istaknute cvjećarske usluge, navodi Telegram.

Vlasnik tvrtke DiMeros je Miljenko Jakopović, IT menadžer koji je prethodno radio u tvrtkama kao što su SAP i Sedam IT.

Stigao odgovor iz Ministarstva

O svemu su se priopćenjem oglasili iz Ministarstva zdravstva. Navode da je tvrtka Navada posao dobila nakon postupka provedenog u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Ovim putem očitujemo se vezano uz postupak javne nabave Usluge izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije te usluge stručnog koordinatora/ice (key expert) u Projektu e-Bolnice koji je Ministarstvo zdravstva kao javni naručitelj pokrenulo dana 17. srpnja 2020. godine. Postupak nabave proveden je u okviru Projekta e-Bolnica: uspostava standardnih integriranih i 360° interoperabilnih informatičkih sustava u javnim bolnicama RH.

Postupak je kao i svaki drugi postupak nabave velike vrijednosti bio javno objavljen na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima o čemu je izrađeno Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim primjedbama i prijedlozima koje je dostupno u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Bolnica, ilustracija TKO KONTROLIRA SUSTAV? Dugovi, liste čekanja, nedostatak liječnika... Hoćemo li ikad dočekati zdravstvenu reformu ili ćemo samo pretakati iz šupljeg u prazno

Postupak nabave pokrenut je slanjem na objavu Obavijesti o nadmetanju u TED (Dodatak službenom listu Europske unije) i Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske, a provodio se kao otvoreni postupak javne nabave u kojem sukladno članku 89. Zakona o javnoj nabavi ponudu može, u roku za dostavu, dostaviti svaki zainteresirani gospodarski subjekt.

Postupak javne nabave sukladno članku 197. priprema i provodi Stručno povjerenstvo za javnu nabavu koje na temelju pregleda i ocjene zaprimljenih ponuda predlaže odgovornoj osobi naručitelja donošenje odgovarajuće odluke, a pregled i ocjena ponuda vrši se na temelju uvjeta i zahtjeva iz dokumentacije o nabavi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Trese li mu se fotelja? Plenković: "Branit ću Beroša u Saboru. On i Marić trebali su se hvaliti kako su riješili problem s veledrogerijama"

Na bilo koji dio dokumentacije o nabavi, svi zainteresirani gospodarski subjekti bili su u mogućnosti podnijeti žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave ili zahtijevati odgovarajuće izmjene dokumentacije ukoliko su smatrali da je određeni dio dokumentacije o nabavi sporan, međutim u ovom postupku nabave to nije bio slučaj.

Slijedom navedenog u postupku je za Grupu A (Usluga izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije sustava eBolnica) na temelju izvršene evaluacije i provedenog bodovanja od strane članova Stručnog povjerenstva odabrana ponuda ponuditelja koja je ocijenjena kao valjana i ekonomski najpovoljnija ponuda sukladno propisanim kriterijima za odabir, a koja je ujedno bila i jedina zaprimljena ponuda za navedenu grupu predmeta nabave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počeli izvidi Problemi za ministra: USKOK češlja ugovore za izradu platforme Cijepise?

Vezano uz propisivanje uvjeta profesionalne sposobnosti za sudjelovanje u ovom postupku nabave, isti je određen unutar zakonom dopuštenih okvira prema kojima javni naručitelj od gospodarskih subjekata smije zahtijevati samo minimalne razine sposobnosti koje osiguravaju da će gospodarski subjekt biti sposoban izvršiti ugovor o javnoj nabavi.

U slučaju uvjeta profesionalne sposobnosti to je odgovarajući upis u sudski, obrtni, strukovni ili drugi odgovarajući registar u državi njegova poslovnog nastana, dok se propisivanje registracije za neku konkretnu djelatnost smatra bitnom povredom postupka nabave posljedica koje može biti i njegovo poništenje od strane Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Nastavno na sve navedeno, naglašavamo kako je predmetni postupak javne nabave u potpunosti pripremljen i proveden u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi i pripadajućih podzakonskih propisa'', naveli su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene