Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je nakon sastanka Stožera civilne zaštite u Topuskom da će braniti ministra zdravstva Vilija Beroša od opoziva u Saboru te kako su optužbe iz SDP-a prema ministru besramne.


Premijer Andrej Plenković time stvara privid da je problem riješen, ali on nije riješen niti će biti dok se ne provede ozbiljna reforma upravljanja zdravstvenim sustavom i trošenja našeg novca.

Vezani članci Sabina Tandara Knezović Sabina Tandara Knezović analizirala je sukob ministra i premijera: "Viliju Berošu dionice rapidno padaju" Peđa Grbin Grbin: ''Plenković je kočničar svih reformi i promjena u Hrvatskoj'', Beroš: ''Dignite ruke u Saboru za reforme. Pa da vidimo tko su kočničari''

"Premijer se u svojim izjavama ponaša kao da se to njega ne tiče, kao da reformu zdravstva treba provoditi neko vanjsko tijelo, a ne osoba koju je on osobno odabrao i postavio na to mjesto ministra zdravstva. Naravno da će premijer sa svojim ministrima braniti, ako oporba podnese zahtjev za opoziv ministra zdravstva Beroša, ali zasigurno neće poginuti zbog njega", rekao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"Vidljivo je to iz izjava koje daje zadnjih dana. Zapravo, na svaku kritiku rada ministra Beroša upućuje novinare neka ministar Beroš pojasni neke stvari, a on si u svojim izjavama zadnjih tjedana popločava si put prema izlaznim vratima Banskih dvora. Od toga da povećava doprinose za zdravstvo, nitko ne voli kada se povečavaju porezi, pa do toga, praktički, na sjednici Odbora za zdravstvo priznaje da bi reforme možda i bilo, ali sve je na premijerovom stolu pa će sve dogoditi iza izbora", dodao je Bago.

"Ni jedan premijer to ne voli, a najmanje Andrej Plenković. On će to sve, očito, pregrmiti do lokalnih izbora, nazivati sve zahtjeve oporbe besramnim i neutemeljenim, pa će oporba još jednom izgubiti. U HDZ-u već najavljuju 11:0 pobjedu. Činjenica je da na sve zahtjeve oporbe, koji su bili podneseni u Hrvatskom saboru u prošlom sazivu, premijer je branio sve ministre, a nekoliko tjedana kasnije, te je ministre zamijenio novima. Kako će to izgledati s ministrom Berošem, znat ćemo tek nakon lokalnih izbora", zaključio je Bago.

Pet i pol godina se priča o reformi zdravstva

"Da je premijer Plenković na početku svojeg mandata, možda bi imali razumijevanje za činjenicu da je tek došao i da su ga zatekli dugovi za koje nije znao. No, pet i pol godina je on na dužnosti predsjednika Vlade. Pet i pol godina se priča o reformi zdravstva, i ne samo pet i pol godina, trideset godina. I ništa ga ne amnestira od toga. On je Vilija Beroša izabrao. On je prošlo ljeto, kad je postao predsjednik Vlade drugi puta, naglasio kako je pred Berošem proces reforme zdravstva. No, ništa od toga. Vili Beroš mjesecima maše papirima koji su navodno na stolu premijera, premijer kaže da ne zna kad će to staviti na stol, a porezni obveznici ove zemlje plaćaju dugove farmaceutskim tvrtkama", rekao je Bago.

"Premijer Plenković danas, ali i svaki dan govori da je riješio dug farmaceutskim tvrtkama. Riješio na način da su taj dug platili porezni obveznici. Država se zadužila, a sve to vratiti će porezni obveznici koje košta i svaki dan neprovođenja reforme. Bolje reći, košta ih svaki sat neprovođenja reforme. Samo pola milijuna kuna već je trošak za lijekove koji je napravljen, a nije ništa učinjeno u reformi zdravstva", dodao je.

"Plenković će obraniti Beroša u Saboru, neće dopustiti da mu ga oporba sruši. Jasno je iz tona kojim ga brani i kako komunicira, a tako se ponašao i kod svih prethodnika, i njih je branio u Saboru, a onda bi ih za par tjedana kasnije smijenio. To je matrica koja je poznata Viliju Berošu i ne treba iznenaditi u danima koji slijede ako ćemo biti zasuti pričama, aferama i skandalima iz Ministarstva zdravstva. Sve je to matrica koju smo već gledali i koju uglavnom puštaju HDZ-ovci jedni protiv drugih i na taj način funkcioniraju", kazao je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr