Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO KONTROLIRA SUSTAV?

Dugovi, liste čekanja, nedostatak liječnika... Hoćemo li ikad dočekati zdravstvenu reformu ili ćemo samo pretakati iz šupljeg u prazno

Aktualno Galerija Bolnica, ilustracija Bolnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija Bolnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija Bolnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica, ilustracija Galerija 1/4 >>
Mnogi ministri i prije Vilija Beroša najavljivali su reformu zdravstvenog sustava, ali nitko do sada nije napravio ništa konkretno, osim nekoliko kozmetičkih promjena.

Zdravstvenu reformu najavljivali su svi ministri, pa tako i aktualni Vili Beroš. Detalji se još čekaju, no svi se slažu - itekako je potrebna. Zdravstvo grca u dugovima, preplaćenim poslovima, manjku kadra, no liječnici se boje da su najavljene promjene tek pretakanje iz šupljeg u prazno.

U ladici ili na stolu, premijera ili ministra, puno se ovaj tjedan govorilo o tome gdje je reforma zdravstva. Resorni ministar na saborskom odboru otkrio je planove. Za Udrugu bolničkih liječnika najavljene promjene su - kozmetičke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEGIRAJU OPTUŽBE Rusija poručila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Češke: ''Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje da shvate svoju odgovornost''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U podrumu obiteljske kuće Eksplodirala plinska boca u Sesvetama, jedna osoba ozlijeđena. Kući prijeti urušavanje

"Ja kao ravnatelj naručim papir koji vrijedi za printer koji košta 1000 kuna, on realno košta 10 ili 15 lipa, ako mene nitko ne sankcionira za papir koji sam ja naručila, što možemo očekivati od zdravstvenog sustav i ovog nekakvog kozmetičkog uređenja. Trebali bi izreducirati broj zdravstvenih ustanova, ovo je samo pretakanje iz šupljega u prazno", govori Ivana Šmit.

No, nema najave ukidanja, već preraspodjele djelatnosti u bolnicama. Najavio je Beroš i centralizaciju zdravstvenog sustava, jačanje objedinjene javne nabave, kritizirao previše pacijenata na hitnoj pomoći, najavio revitalizaciju imunološkog. I kontrolu izvršenja pojedinih usluga.

"Svi oni koji nemaju liste čekanja, koji ostvare svoje osnovne obaveze mogu raditi privatno, međutim na dnevnoj bazi svjedočimo dati isti liječnici rade za vrijeme radnog vremena privatno", komentirao je ministar zdravstva, Vili Beroš.

S manjkom liječnika Hrvatska se bori godinama, ali i s tvrdom birokracijom. Na Cresu ima premalo djece za pedijatra, pa su sve donedavno roditelji djecu na pregled vozili 60-ak kilometara. Sada im pedijatar stiže jednom na tjedan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odstrel je zabranjen Čopor vukova zaklao 87 ovaca: "Moramo ograđivati kuće da ne bi vuk došao djeci. Nedavno je viđeno njih devet kako u podne prelaze cestu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O nabavi CT uređaja Ministarstvo zdravstva: "Ministar ne potpisuje ugovore za javnu nabavu koju provode bolnice"

''Evo i ginekolog je jednako tako problematičan, jer razumijem da žene mogu sjest u auto i otići do ginekologa u Mali Lošinj, ali zamislite trudnicu u osmom mjesecu koja se vozika 60-ak kilometara u jednom smjeru i toliko nazad", objasnio je gradonačelnik Cresa, Kristijan Jurjako.

Tu su i prekovremeni sati, divljanje cijena posebno skupih lijekova, liste čekanja. Osim naslijeđenih, "svježi" problemi Beroševa mandata tiču se cijepljenja. Od liječnika obiteljske medicine očekuje se cijepljenje nepokretnih osoba u njihovim domovima. Obiteljski liječnici i ministar Beroš nikako da nađu zajednički jezik.

"To znači backup s hitnom pomoći, anesteziologom, liječnikom koji bi u trenutku da nastane neželjeni incident mogao pomoći. To u kućnoj posjeti nema, jer sam samo ja, sve vrste cjepiva su različite, ne možemo s bočicom hodati kilometrima. Bilo je riječi da će biti organizirani mobilni timovi, mi o tome nismo dobili obavijest", izjavila je liječnica obiteljske medicine Mirela Marković iz KOHOM-a.

Pročitajte i ovo Smrt dvogodišnje djevojčice zgrozila je Hrvatsku Čeka se nadzor komore soc. radnika Apsurdi u slučaju tragične smrti dvogodišnje curice: "Svi ti nalazi bez pogrešaka doći će na stol Aladroviću čije je ministarstvo uvrdilo - pogreške"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREKRŠIO NEKOLIKO ZAKONA Policija objavila detalje incidenta u Splitu: Mladić koji je ukrao noževe iz trgovine i mahao njima po ulici danas na sudu

Problematičan je i portal CijepiSe. Ministarstvo tvrdi posao je dodijeljen transparentno, procijenjen je na 4,5 milijuna kuna. Dio IT stručnjaka hvali srpsku inačicu portala - na kojoj se može odabrati cjepivo, navode se kronične bolesti, bira se termin. U Hrvatskoj inačici pozvani su krivi ljudi na cijepljenje, može se prijaviti i djecu. Imamo platformi, ali popise prioritetnih skupina rade ministarstva sama.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene