Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne podliježe oporezivanju

Inflacija se uvukla i u crkvene redove: Povećavaju se naknade za mise

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Inflacija nije zaobišla ni Crkvu pa će se od početka idućeg mjeseca povećati naknade i za mise.

Povećanje cijena osjeti se u svim sferama društva pa tako i u Crkvi. Inflacija je zahvatila i hrvatske biskupe koji su na nedavno izvanrednom zasjedanju HBK-a donijeli odluku o povećanju naknada za mise.

Umjesto dosadašnjih sedam eura, misa će od 1. srpnja koštati deset eura. Netom prije uvođenja eura, biskupi nisu htjeli povećavati cijene, a generalni tajnik HBK-a vlč. Krunoslav Novak rekao je da su bili "vođeni mišlju da ne žele dodatno financijski opteretiti vjernike". 

Sada međutim cijene rastu, a hrvatske biskupe u tome su pretekli biskupi u BiH. Oni su prošlogodišnjem zasjedanju u Banja Luki donijeli odluku o povećanju priloga za misu. U BiH ono sada iznosi 30 konvertibilnih maraka odnosno 15 eura što je povećanje od otprilike 5 eura. 

Pročitajte i ovo Muškarac kojeg policija sumnjiči za napad Horor u Splitu Policija objavila video: Traga za muškarcem koji je šipkom udario djevojku pa ju silovao

Iz HBK-a su za Večernji list objasnili zašto je došlo do povećanja cijena. Franjevac fra Mario Knezović objasnio je kako se radi o prilogu "koji se daje svećeniku, župi ili crkvi kako bi se nečija nakana ili namjena uzela i bila uključena u molitve tijekom svete mise“.

Objasnio je i kako taj novac ide svećenicima koji se nalaze u područjima gdje su kršćani ugroženi. Ostatak novaca ide biskupiji koja ih potom raspoređuje po potrebama. Ovaj tip financiranja dio je internog sustava te po vatikanskim ugovorima stoga ne podliježe oporezivanju. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene