Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Obitelj preko noći ostala bez imovine! Crkva im uzela i obiteljsku grobnicu: "Izbrisani smo bez ikakva razloga i odluke"

Aktualno Galerija Provjereno: Donat Petricioli - 1 Provjereno: Donat Petricioli - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Provjereno: Donat Petricioli - 2 Provjereno: Donat Petricioli - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Provjereno: Donat Petricioli - 3 Provjereno: Donat Petricioli - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Provjereno: Donat Petricioli - 4 Provjereno: Donat Petricioli - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Provjereno: Crkva - 1 Galerija 1/6 >>
Na zemlju s crkvicom koja je stoljećima bila u obitelji Petricioli upisala se Crkva. Obitelj je to shvatila sasvim slučajno jer poziv na sudsko ročište nikada nisu dobili, a sud pak ne skriva da ih nije niti zvao.

Bogata plemićka obitelj Petricioli naslijedila je u 17. stoljeću sa svojim zemljištem crkvicu svetog Mikule u Salima na Dugom otoku. U suvlasničkom odnosu s Crkvom bili su do veljače 2017. godine.

"Potez nije lijep i sigurno nije u skladu s jednom od božjih zapovjedi. Nakon nove katastarske izmjere, začudili smo se jer smo izbrisani bez ikakvog razloga, bez ikakvog razgovora, bez ikakve odluke", ispričao je Donat Petricioli novinarki Provjerenog Jeleni Rastočić.

Pročitajte i ovo Anđela Ledenko Priča Provjerenog Ukrali su joj fotografije, napravili profile i na njoj zarađuju: "Bojim se za svoju sigurnost"

Poziv sa suda nikada nisu dobili, kao ni njihova daljnja rođakinja, pokojna umjetnica Jagoda Buić, koja je također bila upisana suvlasnica.

"Poprilično smo bili iznenađeni jer za ovo nismo znali. Odmah smo reagirali i naložili našem odvjetniku da provjeri što se tu dogodilo", objasnio je Daniel Schütze, potpredsjednik Zaklade dr. Hans Wuttke, koji upravlja imovinom Jagode Buić.

Iz povoljne pravne pozicije, sada su u nepovoljnoj i moraju tužiti da dokažu svoje vlasništvo. Odvjetnica Ivana Raspović kaže da se radi o grešci suda te da to nije prvi takav slučaj.

Povijest imanja i gubitak zemljišta

U Sali na Dugom otoku u 17. stoljeću Venecija je poslala bogatog Valentina Petriciolia da razvije kraj. Njihov predak Anzolo, kaže Donat, je naslijedio crkvicu i opremio ju je za svoje  ribare.

"Ti ostarjeli ribari više nisu mogli hodati i oni su svoje vjerske dužnosti mogli obavljati ovdje", objasnio je Donat.

Njegova obitelj stoljećima je bila darivatelj Crkve, toliko važna da se i njihova prva obiteljska grobnica nalazi u saljskoj župnoj crkvi na vrhu brda. Tim više ostali su neugodno iznenađeni da ih je iz suvlasništva nad crkvom i zemljištem izgurala upravo Crkva.

Pročitajte i ovo Provjereno: Jovan Radan - 3 Priča Provjerenog Vukovarka 30 godina traži istinu o svom ocu, napokon počelo suđenje: "On ga je odveo! I šuti! I ništa mu ne mogu!"

Do gubitka zemljišta je tek polovica crkve i zemljišta pripadala Crkvi, a ostatak je bio u vlasništvu obitelji Petricioli i njihovih nasljednika. Znali su, kažu brat i sestra, Donat i Mirna, da se rade nove zemljišne knjige. Njihova obitelj je imala mnogo imovine, pa su obavijesti stizale stalno. Stizale su za sve, osim za ovo.

"Nismo bili pozvani na neko očitovanje ni na kakvo ročište ni prije ročišta niti smo dobili zaključak suda. Napisao sam službeni prigovor i on je evidentiran, ali ne znam da je ijedan postupak započet, a kamoli da je riješen", rekao je Donat.

I poznata umjetnica je bila suvlasnica

Suvlasnica dijela zemljišta je i Jagoda Buić, pokojna umjetnica, koja je daljnja rođakinja Petriciolija. Budući da nije imala nasljednika, svoje umjetnine, ali i nekretnine, ostavila je zakladi koju je osnovala u čast svog supruga Hansa Wuttkea

"Poprilično sam siguran da Jagoda za ovaj slučaj nije čula dok je bila živa jer bi me o tome informirala i zatražila da istražim. To je zemlja njezine majke i toga se ne bi odrekla u korist Crkve", ustvrdio je Schütze.

Provjereno je poslalo upit Općinskom sudu u Zadru i tražili su objašnjenje zbog čega dotadašnji vlasnici nisu obaviješteni o svemu.

Pročitajte i ovo Ustavni suci Donosi Provjereno Politika ih bira, odlučuju o našim životima, a na njihove se odluke ne može žaliti: Karijera im mora biti besprijekorna, no je li to baš tako?

Na ročište održano u veljači 2017., kažu na Općinskom sudu u Zadru, bio je pozvan onaj tko je upisan kao posjednik nekretnine prema novoj katastarkoj izmjeni, a ne prema dotadašnjim zemljišnim knjigama, gdje je bilo više suvlasnika uz Crkvu. Na ročište je došao punomoćnik Crkve i povjerenik općine Sali Petar Dominis koji je trebao utvrditi faktičko stanje i on je rekao da nema spora da Crkva postane jedinim vlasnikom.

"Novi katastarski broj nastaje u novoj izmjeri, ali to ne znači da su vlasnici nestali, da ih treba brisati tek tako", kaže odvjetnica Ivana Raspović i dodaje da je sud dužan pisanim putem pozvati sve upisane suvlasnike iz dotadašnjih zemljišnih knjiga.

"Vi njih morate pozvati, imali oni jedan kvadrat ili 20 kvadrata", pojasnila je.

Više od poteza suda, boli potez Crkve

Više od poteza suda, Donata i Mirnu boli potez Crkve, pogotovo jer je, kažu, njihov otac, akademik Petricioli, u istoj toj Crkvi bio jako dobro poznat i priznat. Donat Petricioli se obratio i Crkvi, ali nije uspio dogovoriti sastanak na kojem bi pokušali riješiti problem.

"Jako puno je zadužio Crkvu i onda nas smeta", rekla je Mirna.

Pročitajte i ovo Provjereno: Stephen Nikola Bartulica - 1 koga su Hrvati poslali u EU parlament? Tko je zapravo Bartulica? "Pripadnik je neke vrste tajne organizacije koja ima određene postupke inicijacije"

Upit Zadarskoj nadbiskupiji poslala je i ekipa Provjerenog. No, umjesto objašnjenja kako su došli do apsolutnog vlasništva čestice, napisali su da pozivaju Donata Petriciolija na sastanak.

"Uobičajeni je postupak da se vjernici, i u ovakvom slučaju, najprije obrate svom župniku i upoznaju ga sa svojim zahtjevom glede određenog predmeta. Župnik predstavlja župu i nadležan je za rješavanje svih vrsta poslova svojih župljana", stoji u odgovoru.

Rastočić i Donat popeli su se do župne crkve da bi saznali više o ovom slučaju, ali je bila zaključana. Rastočić je nazvala svećenik koji ju je ukorio jer ga ometa za vrijeme odmora, a zatim uputio da se obrati Zadarskoj nadbiskupiji.

Slijedi sudska borba

Na pitanje Jelene Rastočić zašto povjerenik Općine Sali na sudu nije rekao da spomenuta čestica ima više vlasnika odgovorili su da ne znaju što je njihov povjerenik izjavio na ročištu.

Brata i sestru Petricioli sada čeka prigovor sudu, a onda će imati pravo na tužbu za ispravak.

"A što bi bilo da nisu imali, da su zakasnili ili da nisu stavili prigovor? Morali bi ići u vlasničku tužbu", objašnjava Raspović.

Odvjetnik pokojne Buić to će i učiniti.

"Koordinirat ćemo svoje korake s drugim suvlasnicima, ali tužit ćemo Crkvu ako imamo to pravo", najavio je Schütze.

Pročitajte i ovo Provjereno: shizofrenija - 1 DONOSI PROVJERENO Majka je molila policiju da ga odvede, ali odbili su - 24 sata kasnije psihički bolestan ubio je člana obitelji: "Ne znam kako dalje uopće živjeti s time"

Za ispravak nepravde koja im je učinjena, bila bi im, kažu Donat i Mirna, dovoljna i jedna spomen-ploča u kojoj će stajati povijest njihove obitelji i crkve. Bilo bi im dovoljno i da Crkvi simbolično daruju svoj dio, a ne da im bude bez pitanja uzet.

"Mi ništa ne tražimo, samo jedno: 'Oprosti'", rekla je Mirna.

Ako ne bude išlo drugačije, na kraju će tužiti Crkvu, ponajviše iz principa. No pitanje je tko će i kako sankcionirati sud koji je dopustio da se ovakvo što dogodi, unatoč jasnim odredbama zakona.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene