Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće Dnevnika Nove TV

Osječki suci gotovo 11 godina nisu prošli sigurnosnu provjeru: "Ovo je samo dokaz da se mora krenuti u reformu pravosuđa"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Sudnica Sudnica Foto: DNEVNIK.hr Ante Šprlje Ante Šprlje Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Grlić Radman Galerija 1/4 >>
Ne stišavaju se reakcije na skandalozan detalj, koji je jučer otkrio Dnevnik Nove TV. Osječki suci iz afere Mamić gotovo 11 godina nisu prošli sigurnosnu provjeru, iako zakon to propisuje svakih pet.

Predsjednik Zoran Milanović kaže - netko je "zabrljao" jer nije
osječke suce provjerio gotovo 11 godina. ''Čak nisam siguran da je to ministar, već pravosudna tijela. Tako da, mislim to je i dosad bilo određeno nekim propisima koji se nisu poštivali. Mislim, ne znam... Sramota u svakom slučaju'', istaknuo je predsjednik.

Uskočki suci provjeravaju se svakih pet godina. HDZ najavljuje stroža pravila. I spominje bivšeg premijera.

"Prije 10 godina bila je otprilike Vlada Zorana Milanovića. Pitajte njega to pitanje", rekao je ministar Grlić Radman.

Oporba traži reformu pravosuđa. "Ovo je samo dokaz da se mora krenuti u to i ministar Ivan Malenica nema što čekati'', istaknula je Vesna Vučemilović.

Je li 20 sudaca tajna služba još 2016. detektirala kao prijetnju? SOA i premijer uporno demantiraju! ''Takvo izvješće ne postoji, ne postoji u mandatu moje Vlade niti postoji, budući da se spominjala 2016. u mandatu bivšeg premijera'', kazao je premijer Andrej Plenković u ožujku.

Pročitajte i ovo Drago Tadić Doznaje Dnevnik Nove TV Osječki suci kojima je Mamić na leđa natovario teške optužbe morat će se suočiti i s dodatnim teretom - utvrđen im je nesrazmjer imovine

Pročitajte i ovo Provjereno: Zdravko Mamić optužuje suce - 2 jeli, pili, pjevali Pogledajte što je Zdravko Mamić ekipi Provjerenog još prije dvije godine govorio o druženju s osječkim sucima

No bivši ministar Ante Šprlje ne odustaje. Pojašnjava - nije riječ o klasičnom izvješću SOA-e, već o pojedinačnim sigurnosnim provjerama. Njima je utvrđeno da 20-ak sudaca ima kontakt s osobama iz kriminalnog miljea, izvijestila je Ivana Brkić Tomljenović.

Na pitanje tko su ti suci i rade li u sustavu, Šprlje kaže: "Ja naravno to ne mogu komentirati, radi se o slučajevima koji su možda sada u tijeku, glede nekih izvida kaznenih djela."

I neki bivši ministri imaju problem sa zakonom. Sigurnosnu procjenu mnogi nisu prošli jer je Milanovićeva Vlada to ukinula kao obvezu, a premijeru tek ostavila mogućnost da provjeri kolegu, ako želi.
Andrej Plenković je čak i rekao da ne bi bilo loše vratiti stroge provjere ministara - ali to, doznajemo, u Vladi zasad ne planiraju.



Više o aferi sa sucima pogledajte u priloženom videu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene