Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zaplet u aferi

Dnevnik Nove TV doznaje: Osječki suci nisu prošli sigurnosne provjere više od deset godina

Aktualno Galerija Haker za računalima Haker za računalima Foto: DNEVNIK.hr Pravni spisi Pravni spisi Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica Ante Letica Foto: DNEVNIK.hr Odvjetnički ured Odvjetnički ured Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Mamić Galerija 1/5 >>
Afera s osječkim sucima, koje USKOK sumnjiči da su primili mito od Zdravka Mamića, dobiva novi zaplet! Kako otkriva Dnevnik Nove TV, suci nisu prošli sigurnosne provjere više od deset godina, iako zakon to propisuje češće! Prilog Ivane Brkić Tomljenović.

Trojica osječkih sudaca, palih u aferi Mamić, morali su proći sigurnosnu provjeru svakih pet godina! Ali nisu. Posljednja je bila 2009. ili godinu poslije - kad su stupali na dužnost. Bivši šef operative SOA-e nije iznenađen. ''Mi smo šampioni u zaobilaženju zakona'', smatra Ante Letica.

Provjeru je, pojašnjava, trebao tražiti predsjednik osječkog Županijskog suda. Bivši, Anto Rašić priznaje, nije najbolje upoznat sa zakonom. Uvjeren - SOA je mogla i sama analizirati kontakte i imovinu sudaca. Aktualni šef suda - tek nakon što je pukla afera Mamić, traži provjeru SOA-e. Izvješće još nije dobio. ''SOA ima nekoliko tisuća provjera godišnje, SOA ne može voditi računa o tome, ali nije ni dužna'', istaknuo je Letica.

Uskočki suci trebali bi biti najstrože provjeravani! Njihova imovina, eventualni kontakti s kriminalcima. Razgovara se s prijateljima, susjedima. Moguć je i poligraf.

''Ja sam isto jedan od sudaca koji je na tom odjelu, tako da to nije ništa novo za nas. Suci koje rade časno i odgovorno svoj posao nemaju nikakvih problema s time'', kazala je sutkinja Visokog kaznenog suda Ivana Bilušić.

Pročitajte i ovo Drago Tadić Doznaje Dnevnik Nove TV Osječki suci kojima je Mamić na leđa natovario teške optužbe morat će se suočiti i s dodatnim teretom - utvrđen im je nesrazmjer imovine

Pročitajte i ovo Provjereno: Zdravko Mamić optužuje suce - 2 jeli, pili, pjevali Pogledajte što je Zdravko Mamić ekipi Provjerenog još prije dvije godine govorio o druženju s osječkim sucima

Suci na drugim predmetima provjeravaju se samo kad stupaju na dužnost.
I oni koji žele u Vrhovni sud - osim predsjednika, ako nije sudac. Ministar Malenica najavljuje novosti za sve suce!

"Sada bismo uveli provjeru svakih pet godina, ako treba i prije", rekao je.

Bivši šef Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić otkriva - bilo je sudaca koji nisu prošli sigurnosnu provjeru! ''Mogu odgovoriti da je bilo takvih slučajeva. Nisu radili na predmetima USKOK-a i ratnih zločina. Radili su druge predmete. Apsurdno je, nema smisla'', istaknuo je Turudić.

Dok bivši ministar Šprlje i dalje tvrdi da je 20-ak sudaca bila prijetnja nacionalnoj sigurnosti - premijer i tajna služba to uporno demantiraju. Posljednja uhićenja ipak pokazuju da je sustav zakazao - od sigurnosnih provjera do porezne kontrole, jer je na kraju utvrđen i nesrazmjer u primanjima i imovini sudaca.


 

Više o aferi s osječkim sucima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene