Republika Hrvatska u četvrtak je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je najpovoljnije do sada, objavilo je Ministarstvo financija, koje je najavilo da će se ta sredstva koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora.

Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

"Republika Hrvatska je danas izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je dosad najpovoljnije, a ujedno i izdanje najdulje ročnosti realizirano na međunarodnim tržištima kapitala", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Vezani članci Plaćanje karticama: Ilustracija - 1 Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka Spojen most iznad Cetine - 13 Spojen most iznad Cetine - Plenković: ''Mislim da je ovo sjajan dan!''

Vodeći agenti izdanja su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays i J.P. Morgan.

"Ministarstvo financija je strateškim odabirom povoljnog trenutka izdanja, a s obzirom na nedavne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja, iznimno uspješno realiziralo transakciju izdanja euroobveznica", ističu iz resora financija.

Izniman interes investitora potkrepljuju i činjenicom da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana s ukupnom potražnjom od strane 226 investitora na razini od oko 3,38 milijardi eura.

Također, dodaju, obveznice su izdane bez ikakve premije na novo izdanje, koja je uobičajena prilikom prikupljanja sredstava na inozemnim tržištima kapitala.

Potražnja za obveznicom bila je geografski široko rasprostranjena, a najveći dio potražnje dolazi iz zemalja središnje i istočne Europe (CEE zemlje), odnosno Italije, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Njemačke, zemalja Beneluxa i drugih.

"Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za prijevremenu otplatu i refinanciranje zaduženja s državnim jamstvima HAC-a, ARZ-a i HC-a. Slijedom toga, ostvareno izdanje je neutralno u odnosu na razinu javnog duga", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade izjavio kako se u Lodnonu vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora, a kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate.

Ukupni dug cestarskog sektora iznosi oko 5 milijardi eura.

Zadnje zaduženje hrvatske države na inozemnom tržištu bilo je u ožujku ove godine, kada su izdane desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,25 milijardi eura, uz prinos od 3,199 posto i kupon od 3,00 posto.

Izdavanjem obveznica za refinanciranje duga u cestovnom sektoru komentirao je i premijer Andrej Plenković koji je u Goeteborgu poručio kako će Hrvatska u sljedećih 12 godina uštedjeti 160 milijuna kuna. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju