Znate li da Hrvati jedu više kruha i pekarskih proizvoda od bilo koje druge članice Europske unije? Ipak, umjesto da jedemo domaće proizvode, pekarski proizvodi najčešće dolaze iz uvoza.

Galerija Kruh, ilustracija - 1 Kruh, ilustracija - 2 Kruh, ilustracija - 3 +0 Ivan Forjan i Karmen Matković Melki

Kruh i peciva jedemo kao na traci, zbog čega je Hrvatska po potrošnji pekarskih proizvoda na samom vrhu Europske unije. Prosječni Hrvat na godinu pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda. Odnosno, u prosjeku svaki građanin dnevno pojede pet kriški kruha.

Vezani članci Školska kantina - 1 Jedini u Hrvatskoj imaju besplatan školski obrok: "Djeca napokon ne jedu pizze, hrenovke i kifle, nego domaću, kvalitetnu hranu" Kruh na polici, Ilustracija Pekar ispekao "inflacijski kruh": "Ima poseban dodatak, a kupci ga rado kupuju"

Pekarnice su na svakom koraku, a u udruženju domaćih proizvođača zabrinuti su zbog sve većeg uvoza. Naime, svaki peti kruh koji kupujemo dolazi iz uvoza.

"Ti proizvodi dolaze u smrznutom obliku i trpe daleke udaljenosti i putovanja. U našim prodavaonicama velikih lanaca oni se dopeku i takvi prodaju. Nije najsretnija opcija ako imamo ono geslo: 'Misli globalno, jedi lokalno'", rekla je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

Konzumacija takve hrane manifestira se i u prekomjernoj težini nacije. Zbog loših prehrambenih navika i premalog kretanja Hrvati su među najdebljim europskim nacijama. No, uz minimalno truda, obroci nam mogu biti puno kvalitetniji.

"Na jednoj strani imamo tri pekarska proizvoda i sok s dodanim šećerom koji nam je cjenovno otprilike oko 15 kuna. Istovremeno, s druge strane, pa čak i za nešto manje novca, uspjeli smo nabaviti dva integralna peciva sa sjemenkama, prešanu kuhanu šunku, voće i jogurt. Tu imamo jednu bolju, zdraviju i uravnoteženiju opciju", rekla je nutricionistica Karmen Matković Melki.

Ta opcija iziskuje nešto dužu pripremu, ali je zato puno zdravija.

"Ne treba nam mađioničar da nam se prognozira koji bi nam dugoročno zdravstveni ishodi bili i jesu na ovoj prehrani: stopa obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, povećanje tjelesne mase, niz zdravstvenih tegoba", objasnila je Matković Melki.

Da stvar bude još apsurdnija, Hrvatska proizvede sasvim dovoljno pšenice da namiri godišnje potrebe Hrvata za kruhom. Ipak, tu pšenicu izvozimo, a kruh i gotove proizvode u tri puta većoj količini i dalje uvozimo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju