Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno istraživanje

Od čega umiru Hrvati? Oboljeli od šećerne bolesti u još većem riziku

Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus
U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca 29.9.2018. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) objavila je rezultate globalnog istraživanja o svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima među osobama koje imaju šećernu bolest tipa 2.

Rezultati ove globalne ankete, vrlo su važni i u domaćem kontekstu jer se prema novom izvještaju HZJZ o vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj, kardiovaskularne bolesti nalaze na 1. mjestu, a šećerna bolest na 4. mjestu vodećih uzroka smrti.

Pročitajte i ovo Smjernice za dijabetes Bolest koja promijeni život Jedna od najvećih epidemija svakodnevno oduzima živote: "Njezine komplikacije su često smrtonosne" Ilustracija 200.000 i ne zna da je ima S ovom bolešću bori se gotovo pola milijuna Hrvata, ali za djecu stiže novi lijek: "On će puno olakšati roditeljima"

U istraživanju je sudjelovalo 12.695 osoba iz više od 130 zemalja svijeta, a istraživanje je pokazalo da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok invalidnosti i smrti u osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 2.

Istraživanje je otkrilo i da osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 imaju 2-6 puta veći rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti nego osobe koja nemaju šećernu bolest.

Od 425 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, tip 2 čini oko 90% .

Rezultati ankete su također pokazali da su čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti visoki krvni tlak, nekontrolirana razina šećera u krvi, visoki kolesterol, a kardiovaskularni događaj predstavlja angina pektoris, srčani udar, moždani udar ili zatajenje srca.1 od 4 osobe nikada nije razgovarala ili se ne sjeća da je razgovarala o čimbenicima rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti sa svojim liječnikom.

1 od 4 osobe smatra da ima mali rizik za nastanak kardiovaskularne bolesti. 3 od 4 osobe oslanjaju se na informacije o kardiovaskularnoj bolesti koje su dobili od svog liječnika. Podaci su pokazali kako su ispitanici oboljeli od šećerne bolesti tipa 2 podcijenili svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti unatoč visokoj učestalosti kardiovaskularnih događaja.

Ispitanici su se najčešće za informacije i savjete o kardiovaskularnim bolestima oslanjali na svoje liječnike. Unatoč tome, nije bilo dovoljno dijaloga između nekih sudionika istraživanja i njihovih liječnika o rizicima od kardiovaskularne bolesti.

Predviđa se da će globalna prevalencija šećerne bolesti doseći 629 milijuna ljudi do 2045. godine što predstavlja prijetnju za zdravstvene sustave.

Podaci dobiveni iz ovog istraživanja pomoći će u podizanju svijesti o riziku za nastanak kardiovaskularnih bolesti kao i na njihov utjecaj na osobe sa šećernom bolešću tipa 2 te pomoći u postizanju boljih zdravstvenih ishoda, navodi se u priopćenju Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Za više informacija o šećernoj bolesti i kardiovaskularnoj bolesti posjetite www.idf.org/cvd
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene