Europski je dan debljine. Iako mnogi odmahuju rukom, taj je problem poprimio epidemijske razmjere. Hrvatska je među najdebljim nacijama u Europi.

Galerija


Problem s kilogramima ima čak 57,4 posto građana. Onih s prekomjernom težinom je 38,7 posto, a pretilih 18,7 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila! Slika nije dostupna Punih 500 dana nije taknuo alkohol, razlika je fascinantna

Nekada su probleme s debljinom uglavnom imali stanovnici u gradskim sredinama. No, najnovije istraživanje je pokazalo da se više ni na selu ne živi tako zdravo. Naime, broj ljudi koji imaju problema s debljinom posljednjih godina više raste u ruralnim područjima nego u gradu.

Kada govorimo o djeci, roditelji bi se nad ovim podacima trebali posebno zamisliti. Čak 35 posto djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Usporedbe radi, 2003. godine bilo je 21 posto djece s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Dječaci su značajnije deblji od djevojčica.

Zabrinjavajuće brojke među djecom

Djeca vole slatkiše i gazirane sokove, tako da ih oko 30 posto jede čokoladu ili bombone više od tri puta tjedno. Otprilike je brojka ista kada je riječ o sokovima s dodanim šećerom. Posebno je strašna brojka da više od 80 posto djece ne jede povrće svakodnevno, a voće više od 66 posto.

Nije ni djetinjstvo što je nekad bilo. Igra skrivača, lovice i graničara, kojih se naše generacije sjećaju, čini se da su otišle u povijest. Naime, više od 87 posto djece vikend provodi gledajući u ekrane, bilo da je riječ o TV-u, mobitelima ili tabletima.

Dijete su šok za organizam

Doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović kaže da su ovi podaci zaista zabrinjavajući, posebno kada se radi o djeci. ''Ne samo da smo narasli, nego smo na petom mjestu. Iznad nas su četiri zemlje, a sve četiri su mediteranske zemlje'', ističe Musić Milanović i dodaje da u Hrvatskoj 42,4 posto dječaka u dobi od 8 do 9 godina koji žive uz more, imaju više kilograma od vršnjaka koji žive na kontinentu ili dječaka u Zagrebu.

Musić Milanović kaže i da su popularne dijete, poput LCHF, keto i liposukcijske dijete, šok za organizam. ''Ako pomognu nekome unutar tjedan ili dva, to nije loše, ali kao stil prehrane ne može biti. Treba paziti da je prehrana uravnotežena i treba osvijestiti da treba jesti i unositi jako malo kilokalorija. Dijetama ne unosite jako malo kilokalorija i to je razlog jo-jo efekta jer kad se vratite na normalan režim prehrane naprosto previše unosite'', objašnjava Musić Milanović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr