Hrvatska ima višak pšenice. Otkrivaju to prvi rezultati ovogodišnje žetve, prema kojima je proizvedeno između 750 i 850 tisuća tona, dok je za vlastite potrebe dostatno oko 400 tisuća tona. Višak će ići u izvoz, a u zemlju će se vratiti kao uvozni kruh ili tjestenina.

Galerija Proizvodimo pšenicu, uvozimo kruh (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Marina Bešić Đukarić o proizvodnji pšenice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Proizvodimo pšenicu, uvozimo kruh (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Marina Bešić Đukarić o proizvodnji pšenice (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Iako je kišna sezona smanjila prinose, pšenice će biti više nego što nam treba. ''Prošle godine je bila dosta dobra što se tiče mene za proizvodnju pšenice i tako sam povećao površine i za ovu godinu i tako su i drugi napravili'', objasnio je ratar Tomislav Lovković.

Vezani članci Namirnice Cijenu rata plaćat ćemo - poskupljenjima: "Ono što će se sigurno dogoditi jest da će cijene goriva još neko vrijeme biti na ovoj visokoj razini..." Goran Vrabec Kako podići poljoprivredu na noge: "Slavonija nam je prazna. Ljudi nemaju želju za životom u ruralnim krajevima, fali infrastrukture, volje..."

Viška bi moglo biti gotovo pola milijuna tona. Zbog suše će biti tražena na inozemnim tržištima, od čega će profitirati - otkupljivači.

''Problem je u tome što smo mi proizvođači slabi sa skladišnim prostorima. Uvijek ovisimo od nekog posrednika, te treće osobe', požalio se Lovković.

Pšenicu ćemo izvesti u zrnu, a uvest ćemo je kao gotov proizvod. Lani smo uvezli takvih 60 tisuća tona, vrijednih blizu 100 milijuna eura. Uvozimo kruh, peciva, kolače, pizze, ali i tjesteninu. U Hrvatskoj je samo 23 proizvođača tjestenine koji zadovoljavaju 55 posto domaćih potreba.

''Kada su umrle, na žalost, suprugova baka i moja, više nismo imali tjestenine, nije nam imao tko dati domaću pravu tjesteninu i ja sam kupila mali stroj, čisto da probam'', priča osječka proizvođačica tjestenine Mirela Horvatović.

Nedavno je pokrenula proizvodnju. Izrađuje domaće tijesto s mrkvom, paprikom, špinatom.

''Možda se još netko usudi, ima hrabrosti ili ludosti pa krene u to i eto tako. Pa bi možda bi mogli pomoći toj našoj pšenici da bude kod nas'', otvoreno govori Mirela.

U Ministarstvu poljoprivrede pojašnjavaju da je problem u tome što durum pšenicu za tjesteninu gotovo uopće nemamo, dok nam je takozvana meka pšenica za kruh loša.

''Ta meka pšenica često puta nije zadovoljavajuće kvalitete za proizvodnju mlinsko-pekarskih proizvoda, budući da ta proizvodnja zahtjeva sadržaj proteina od približno 14, 15 posto, a da je prosječan sadržaj proteina u našoj pšenici 11,7 posto'', pobliže je pojasnio Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivreda.

A nedostaju i mlinovi, te preradbeni kapaciteti. U izvoz će tako otići i najkvalitetnije žito.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju