Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

poticanje mržnje

Liječnička komora podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića: "Pokrenuli su hajku na liječnike i znanstvenike, to je opasno za društvo!"

Hrvatska liječnička komora podnijela je kaznenu prijavu protiv Gordana Lauca i Nenada Bakića zbog poticanja na mržnju.

Hrvatska liječnička komora u četvrtak 19. siječnja 2023. podnijela je kaznenu prijavu protiv Gordana Lauca, Nenada Bakića i nepoznatih urednika dviju web-stranica zbog javnog poticanja na mržnju prema liječnicima i znanstvenicima koji su svojim djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od COVID-19, objavio je HLK. 

Priopćenje Komore prenosimo u cijelosti. 

"Profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić su u javnim istupima tijekom pandemije kontinuirano iznosili netočne tvrdnje koje su omalovažavale opasnost od koronavirusa (SARS-CoV-2) i dovodile u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti.

Nestručno javno tumačenje medicinskih problema i nepoštovanje znanstveno dokazanih činjenica, što su Lauc i Bakić, koji nisu liječnici, uporno činili, zbunjivalo je građane i rušilo njihovo povjerenje u liječnike, zdravstvo i znanost.

Tako su Lauc i Bakić dodatno pridonijeli nedovoljnoj cijepljenosti te otežavali pravovremeno provođenje epidemioloških mjera. HLK javno djelovanje Lauca i Bakića, koje je bilo štetno po zdravlje građana i otežavalo borbu s pandemijom, smatra društveno neodgovornim, neetičnim i sramotnim. U pandemiji je preminulo više od 17.700 naših sugrađana, cijeli jedan grad veličine Samobora ili Đakova. Prema stopi smrtnosti na milijun stanovnika, Hrvatska je na tragičnom trećem mjestu u Europskoj uniji, poslije Bugarske i Mađarske.

Pročitajte i ovo Gordan Lauc - 2 javio se u komentarima Liječnici oštro po Laucu: "...vaše pojavljivanje u medijima je doprinijelo većem broju ugrađivanja implantata dojki"

Početkom siječnja 2023. Lauc je u objavi na Facebooku, koju su prenijeli mediji, usporedio epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom. Lauc je liječnike, koji su u pandemiji spašavali zdravlje i živote građana, usporedio s nacistima te je pozvao na kažnjavanje "onih koji su sve to organizirali i poticali". U istoj objavi Lauc spominje i web stranice kojima je cilj ocrnjivanje liječnika i znanstvenika. Ova Laucova objava predstavlja javno poticanje na mržnju, a istovremeno teško zloupotrebljava tragediju holokausta i pokazuje nepoštovanje prema žrtvama tog pogroma.

Na dvije web stranice, koje je prema navodu Lauca pokrenuo Nenad Bakić, objavljena su imena, fotografije, životopisi i izjave liječnika i znanstvenika čiji su javni nastupi u protekle dvije godine imali za cilj zaštitu zdravlja građana, smanjenje smrtnosti od koronavirusa i očuvanje dostupnosti bolnica pacijentima. Bakić je ove liječnike i znanstvenike označio kao "širitelje infodemije i straha" te pokušava usmjeriti bijes antivaksera na njih.

Cilj je zastrašiti znanstvenike

Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja. Njihovi javni istupi pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete. Krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali. Tako se stvara društvo nasilja, pa su posljedice ove hajke mnogobrojne objave na Facebooku i u komentarima na medijskim portalima koje sadrže teške uvrede i prijetnje nasiljem liječnicima i znanstvenicima. Niz liječnika, članova Komore, dobilo je izravne prijetnje nasiljem u mailu ili na Messengeru, kao posljedicu aktivnosti Lauca i Bakića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio na Facebooku Gordan Lauc o pandemiji i ratu: "Da nismo nametali zabrane ne bi bilo ni inflacije ni rata u Ukrajini"

Hrvatska liječnička komora kao najveća liječnička organizacija u Hrvatskoj ima društvenu odgovornost javno istupati i ima zadaću štititi svoje članove. Javno djelovanje Lauca i Bakića koji su pokrenuli hajku na istaknute liječnike i znanstvenike HLK smatra vrlo opasnim po hrvatsko društvo. Takvo poticanje bijesa i mržnje može rezultirati ne samo verbalnim, već i stvarnim nasiljem protiv liječnika. Zato je Hrvatska liječnička komora, zbog osnovane sumnje na kazneno djelo javnog poticanja na mržnju, protiv ove dvojice podnijela kaznenu prijavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svađa na Twitteru Zaiskrilo između Đikića i Bakića: "Počnite aktivno doprinositi krizi konkretnim analizama - slikanje ispred plakata se ne broji"

HLK poziva Farmaceutsko-biokemijski fakultet da se kao državna obrazovna i znanstvena institucija očituje o javnom djelovanju njihovog zaposlenika, profesora Gordana Lauca, koje ugrožava sigurnost liječnika i ruši povjerenje građana u znanost i medicinu. HLK smatra nužnim da sve zdravstvene ustanove u kojima rade liječnici koji su izloženi ovoj hajci javno istupe s osudom govora mržnje prema njihovim zaposlenicima. Komora također poziva nadležne državne institucije da vrlo ozbiljno razmotre prijave brojnih liječnika izloženih prijetnjama, kao posljedice ovog linča.

Šutnja institucija nije i ne može biti odgovor na poticanje na nasilje i mržnju!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene