Gordan Lauc - 2
Gordan Lauc - 2 Foto: DNEVNIK.hr

HUBOL je oštro kritizirao najnoviju objavu znanstvenika Gordana Lauca u kojoj je, između ostaloga, naveo da su COVID potvrde u zdravstvu "u velikoj mjeri pridonijele tim bolničkim infekcijama" za koje je voditelj stožera KB-a Dubrava rekao da su veliki problem.


Gordan Lauc komentirao je izjavu Bruna Baršića, voditelja stožera KB-a Dubrava, koju je dao za HRT, a u kojoj je istaknuo kako su bolničke infekcije virusom SARS-Cov-2 veliki problem. Naveo je da očekuje da HUBOL počasti Baršića "istim onim lijepim riječima" kojim je "počastio" njega kada je upozoravao na to čim su bili objavljeni znanstveni radovi koji su pokazali da "zaštita od zaraze koju daje cijepljenje opada na oko 50 posto već nakon šest mjeseci, a da zaraženi cijepljeni nose podjednaku količinu virusa kao i zaraženi necijepljeni". 

Dodao je i da su COVID potvrde u zdravstvu "u velikoj mjeri pridonijele tim bolničkim infekcijama".

HUBOL je ekspresno reagirao na Laucove navode.

"I evo njega opet.

Zahvaljujemo što javnost i nas podsjećate na svoje zaključke o COVID-19 bolesti koje ste izveli vlastitom prokušanom i ustaljenom metodom. Metoda Vašeg pseudoznanstvenog djelovanja u pandemiji nazva se: skupljanje djelomičnih informacija koje Vama odgovaraju i njihova prerada u medijsko-tekstiltrgovačko-PRovskim kružocima. Proizvod takvih istraživanja obično bude ovakav uradak na uranak.

Pa da Vam ukratko objasnimo uzroke bolničkih infekcija. Sve bolničke infekcije, pa tako i ova, u uvjetima naših bolničkih ustanova, nastaju iz više razloga.

Prvo - infrastrukturni. Sobe u kojima leži najčešće četiri do šest pacijenata, sobe koje dijele iste kupaonice, odjeli s jednom kupaonicom, jedinice intenzivnog liječenja bez dovoljno izolacijskih prostora. Jedan pacijent koji dođe u inkubaciji s negativnim brisom u takvim uvjetima može zaraziti sve ostale u istom prostoru. Nema veze s Vašim tezama o COVID potvrdama i testiranju svih.

Drugo - nedovoljan broj osoblja (uključujuću sve koji sudjeluju u zdravstvenoj skrbi od liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta do pomoćnog osoblja. Pomoćno osoblje kojeg je nedovoljno u svim ustanovama je u ovoj problematici jedna od najvažnijih karika u sprječavanju prijenosa održavanjem higijene prostora). Opet nema veze s Vašim tezama. Sve ovo ste znali dok ste bili član Upravnog vijeća jedne bolnice. Jeste li tada pisali što o tome? Ne, naravno. Nije Vam važno. Idemo dalje u maloj lekciji nastanka i sprječavanja bolničkih infekcija.

Treće - inkubacija. Nikad čuli? Test u inkubaciji koja traje do 14 dana često je negativan.

Četvrto - COVID potvrde. Rečenica koju prenosite kao lažno evanđelje Vas i Vaših sljedbenika, hraneći pritom ljude nepovjerenjem prema cjepivu, da cijepljeni i necijepljeni jednako prenose virus i da su cijepljeni djelatnici "u velikoj mjeri pridonijeli tim bolničkim infekcijama" je razina zaključka da je vaše pojavljivanje u medijima zadnjih godina u velikoj mjeri doprinijelo većem broju ugrađivanja implantata dojki jer… eto, ljudi vas prate, javno iskazujete divljenje prema lijepim ženskim oblinama, pa je zaključak da ste Vi za to odgovorni. Kad Vi ili bilo tko koji će provoditi testiranje cijepljenih i necijepljenih u istraživanje koje se najavljuje među metode rada uvrsti izolaciju virusa, tek tada će moći točno interpretirati rezultate testiranja cijepljenih osoba kod kojih je rezultat testiranja pozitivan na SCoV2 virus i mogućnost da ga prenesu na druge. Osnove virologije i epidemiologije.

Alen Protić Raste smrtnost, a liječnici rade brojne prekovremene: ''Laucova izjava je uvredljiva. Ne tražimo ispriku, imamo samo jednu molbu''

Gordan Lauc - 1 Lauc o liječnicima koji spore njegove teze: ''Nemaju vremena pratiti najnovija istraživanja''

Do tad, znamo da ova mantra jednakog prijenosa nije točna. Jer joj nedostaje ključni dio. Cijepljene osobe su u višestruko manjem riziku razbolijevanja s manjim rizikom transmisije i kada se razbole. Ovakvim plitkim, pitkim, ali toksičnim marketingom u pandemiji prostituirate virološku i epidemiološku znanost.

Svojim marketingom u pandemiji izravno ste odgovorni, naravno uz one koji su Vam davali legitimitet, za ishod epidemije. Svojim marketingom u pandemiji učinili ste puno. Visoko mjesto na ljestvici smrtnosti i Vaša je zasluga.

Stoga, vratite se glikanima. Najljepše Vas molimo. Dovoljno ste učinili", poručili su.

U komentarima im se javio Gordan Lauc. ''Sve OK, ne morate se ljutiti. Normalno je da oni kojima je trebala koja godina više da završe fakultet trebaju i koji mjesec više da se upoznaju s najnovijim znanstvenim spoznajama. Mene se ne žuri, ispriku ću prihvatiti i sa zakašnjenjem'', napisao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju