Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Freedom House

Hrvatska je slobodna zemlja, ali nas muči korupcija, diskriminacija, krajnje desne skupine...

Tržnica Dolac
Tržnica Dolac DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tržnica Dolac Tržnica Dolac Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačka tržnica Dolac (Foto: Dnevnik.hr) Zagrebačka tržnica Dolac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebačka tržnica Dolac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Freedom House objavio je izvješće o razini građanskih i političkih sloboda u 195 zemalja.

Hrvatska je slobodna zemlja, ali po razini građanskih i političkih sloboda posljednjih godina pada, objavila je nevladina organizacija Freedom House. U globalnom izvješću za 2024., Hrvatska je skupila 83 od maksimalnih stotinu bodova. Godinu dana ranije imala je 84, a 2022. godine 85.

Analiza je obuhvatila 195 zemalja i 15 teritorija od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., a metodologija je izvedena iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koje je Opća skupština UN-a usvojila 1948.

Izvješće pokazuje da su globalne slobode pale 18. godinu zaredom - u 52 zemlje su smanjene, a u samo 21 državi porasle. Neregularni izbori i oružani sukobi najviše su pridonijeli padu, ugrožavajući slobode i izazivajući teške ljudske patnje.

Neslobodnih je zemalja 67, a najgore stanje je u Siriji, Turkmenistanu i Južnom Sudanu, stoji u izvješću neprofitne organizacije sa sjedištem u Washingtonu..

Rezultat Hrvatske po političkim pravima je 34 od 40, a po građanskim slobodama 49 od 60. Pojedinosti o ocjenama još nisu objavljene, ali je u prethodnom izvješću navedeno da korupcija u javnom sektoru ostaje ozbiljan problem, da se Romi, Srbi i pripadnici LGBT+ zajednice u Hrvatskoj suočavaju s diskriminacijom i da zabrinjava prisutnost krajnje desnih skupina i osoba koje u javnom prostoru promoviraju diskriminatorne vrijednosti.

Pročitajte i ovo Uhićen Hrvoje Vojković Hrvoje vojković Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane

Susjedna Slovenija ima 96 od 100 bodova i napredovala je u odnosu na prošlu godinu. Od ostalih članica EU-a, Finska ima maksimalnih 100, a Švedska 99 bodova. Mađarska je sa 65 bodova jedina djelomično slobodna članica Unije.

Sve zemlje zapadnog Balkana su djelomično slobodne: Crna Gora (69/100), Sjeverna Makedonija (67/100), Kosovo (60/100), Srbija (57/100) i BiH (51/100), pokazalo je izvješće Freedom Housea.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene