Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvoje vojković

Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane

Uhićen Hrvoje Vojković
Uhićen Hrvoje Vojković Bruno Konjevic/Cropix
Aktualno Galerija Hrvoje Vojković Hrvoje Vojković Foto: Damjan Tadic/Cropix Uhićen Hrvoje Vojković Uhićen Hrvoje Vojković Foto: Bruno Konjevic/Cropix Uhićen Hrvoje Vojković Uhićen Hrvoje Vojković Foto: Duje Klaric/Cropix Uhićen Hrvoje Vojković Uhićen Hrvoje Vojković Foto: Danijel Nikolić/Cropix +2 Uhićen Hrvoje Vojković Galerija 1/7 >>
Hrvoje Vojković, kontroverzni poduzetnik koji je kratko obnašao i funkciju ministra gospodarstva, uhićen je danas po nalogu EPPO-a.

Uhićen je Hrvoje Vojković, poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i i bivši ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana. 

Vojković je rođen 14. veljače 1970 godine u Zagrebu, a po zanimanju je diplomirani pravnik. 

Karijeru je Vojković započeo 1990. s Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine, u vrijeme najveće snage te stranke. Također je bio član izvršnog odbora ogranka u više mandata, predsjednik Ogranka Podsljeme, potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

Pročitajte i ovo Velika akcija EPPO-a Složeni kriminalni ekosustav Velika akcija EPPO-a, palo 14 osoba! Uhićenja i u Hrvatskoj zbog porezne prijevare teške 195 milijuna eura

S pobjedom trećesiječanjske vlasti, sa svega 30 godina, postao je čelnik Hrvatskog fonda za privatizaciju, a dvije godine kasnije postao je i ministar gospodarstva. Na toj poziciji ostao je manje od pola godine. Ministarsku funkciju Vojković je obnašao od 21. ožujka 2002. do 30. srpnja 2002. u Račanovoj vladi. Na tom je mjestu naslijedio stranačkog kolegu Foranka Fižulića, a nakon razlaza SDP-a s HSLS-om ministrom gospodarstva postao je Ljubo Jurčić.

Nakon gubitka izbora lijeve opcije izašao je iz politike na mjesto potpredsjednika Uprave izdavačke kuće Profil, no tamo se nije dugo zadržao. Šef Croatia osiguranja postao je 2004.

Nižu se afere

Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom. Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Uhićen Hrvoje Vojković Uhićen Hrvoje Vojković Foto: Duje Klaric/Cropix

Uz Vojkovića se u privatnom životu vezala i optužba za fizičko zlostavljanje tadašnje supruge. 

Privatno, Vojković je proputovao dobar dio Azije i sjevera Afrike, a družio se i sa Sai Babom, koji je u tim trenucima bio na samrti.

"Iako sam uvijek živio intenzivan svjetovni život, u nutrini sam oduvijek tragao za odgovorima na neka fundamentalna pitanja koja si ponekad svatko od nas postavlja. Pitanja tko sam, što sam, kamo idem, koji je smisao života, što je smrt, postoji li viša stvarnost, duboko u meni tražila su odgovore", napisao je u novinskom tekstu koji je 2011. objavljen u Jutarnjem listu.

 

Nova politička afera u koju je bio upleten odigrala se kada je napao Darinka Kosora i optužio ga da na svijet gleda "isključivo materijalno".

Ubrzo nakon toga Vojković je izašao iz HSLS-a, a onda je smijenjen i iz Croatia osiguranja. Nakon izvanrednog otkaza uložio je tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog otpremnine. Kao dio nagodbe, Nadzorni odbor mu je 2012. godine isplatio bruto iznos otpremnine od 7,5 milijuna kuna. Na račun mu je tada sjelo oko 4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Vojković je ponovno punio medijske stupce 2019. U središtu interesa javnosti tada se našao zbog stana koji je prodavao, a koji je procijenio na 1,7 milijuna eura. Kako je tada pisalo u oglasu, radilo se o dvoetažnom stanu od 486 kvadrata, a nudila se i mogućnost prodaje cijele zgrade od 918,26 metara četvornih po cijeni od 3,3 milijuna eura. Stan je prodao Zoranu Milanoviću.

Vojković je 2014. godine opet vraća pod svjetla reflektora kao broker osiguranja. Tada je osnovao predstavništvo te postao jedan od manjinskih dioničara i glavni posrednik dioničkog društva Gras Savoye Croatia za posredovanje u osiguranju i reosiguranju. Godinu dana kasnije Ministarstvo zdravlja angažiralo je Vojkovićevu tvrtku za usluge posredovanja u osiguranju. Posao je bio vrijedan oko 7 milijuna kuna, a ministar Siniša Varga odluku o angažmanu Grasa Savoye donio je bez javnog natječaja. U Ministarstvu zdravlja tada su rekli kako za provođenjem javnog natječaja nije bilo potrebe jer posrednika ne plaća Ministarstvo, već osiguravateljske kuće.

U četvrtak je uhićen zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave, a sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio. Navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene