Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uključena poslovna i privatna putovanja

Objavljeno koliko su Hrvati potrošili na putovanja, posebno volimo jednu susjednu zemlju

Turisti u Splitu
Turisti u Splitu Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix
Državni zavod za statistiku objavio podatke o tome koliko Hrvati troše na putovanja. Prošle godine smo potrošili gotovo 2,6 milijarde eura, a većina nas ni ne putuje.

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na jednodnevnim putovanjima 387 milijuna eura, podaci su DZS-a, koji pokazuju i da oko 51 posto stanovnika nije uopće putovalo zbog nedostatka novca. 

Kako u tim podacima nema usporedbe s godinom prije (2022.), iz DZS-a napominju da su podaci za 2023. procijenjeni prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021., dok su prethodno objavljeni podaci procijenjeni na temelju popisa 2011. godine.

Time je, dodaju, nastao prekid u vremenskoj seriji podataka, pa podaci za 2023. nisu usporedivi s podacima za prethodne godine, a za potrebe ove statistike u 2023. su proveli četiri vala istraživanja (tromjesečno) telefonskim intervjuima uz podršku računala na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika Hrvatske u dobi od 15 i više godina. 

Pročitajte i ovo Zabrana građevinskih radova - 4 Do sredine rujna Buka se u ovom gradu papreno naplaćuje, dio građana je zabrinut: "Nama to izravno utječe na poslovanje"

Na puno više privatnih putovanja potrošeno 1,7 milijardi eura, a na poslovnim 458 milijuna eura

Prema podacima DZS-a, hrvatski građani su na višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu u 2023. prosječno po putovanju trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu.

Od ukupnih 5,7 milijuna njihovih višednevnih putovanja (s dva i više noćenja), pet milijuna bilo je privatnih, na kojima su građani ukupno potrošili 1,7 milijardi eura, od čega 921 milijuna eura na 3,2 milijuna putovanja po Hrvatskoj, a 815 milijuna eura na 1,7 milijuna putovanja u inozemstvu, i to najviše u BiH, zatim u Italiji, Sloveniji te Njemačkoj i Austriji.

Na poslovnih 684 tisuće putovanja u 2023. građani Hrvatske potrošili su 458 milijuna eura, a i na ta su putovanja više išli u Hrvatsku nego u inozemstvo.

Više od pola stanovnika nije išlo ni na jedno višednevno putovanja

Podaci DZS-a pokazuju i da više od polovice stanovnika Hrvatske u 2023. ili oko 51 posto nije išlo ni na jedno višednevno putovanje, i to najviše zbog nedostatka novca. Od njih oko 49 posto ili 1,6 milijuna osoba u dobi od 15 i više godina koji su išli lani bar na jedno višednevno putovanje, nešto malo više bilo je žena (833 tisuće) nego muškaraca (797 tisuća), po dobi najviše njih je bilo od 35 do 54 godine, i najviše su putovali automobilima.

Većina njih ili 1,3 milijuna išla je na putovanja s četiri i više noćenja i to najviše u ljetnim mjesecima, uz najčešći motiv putovanja posjet rodbini i prijateljima te odmor na moru, pa su i najčešće noćili kod rodbine i prijatelja.

Pročitajte i ovo Pratnja Ivana Turudića Potvrdila policija Sudarila se dva vozila iz pratnje Ivana Turudića

Na 6,9 milijuna jednodnevnih putovanja potrošeno 387 milijun eura

Osim na višednevna, stanovnici Hrvatske su u 2023. putovali i na jednodnevnih 6,9 milijuna putovanja, od čega je 6,5 milijuna bilo privatnih, a 438 tisuća poslovnih, za koja su ukupno potrošili oko 387 milijuna eura. Od privatnih putovanja većinu su ili 5,5 milijuna ostvarili po Hrvatskoj, uz izdatke od ukupno 257 milijuna eura, dok su na jednodnevnim putovanjima u inozemstvu potrošili 90 milijuna eura.

Na poslovnih jednodnevnih 438 tisuća putovanja izdaci su im iznosili ukupno 41 milijun eura, od čega je većina ili 29 milijuna eura 'ostala' u Hrvatskoj za 344 tisuće tih putovanja po Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene