Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podaci DZS-a

Hrvati troše kao da nema sutra, raste i BDP

Povećala se potrošnja
Povećala se potrošnja Foto: Josko Supic/Cropix
Na stabilan rast gospodarstva u Hrvatskoj upućuju podaci potrošnje koja je porasla 13. mjesec zaredom.

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno ojačala 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine porasla 8,6 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na sjednici Vlade Sjednica Vlade Plenković: "Imamo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih ikada u Hrvatskoj"

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 13. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 8,9 posto. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 14,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nastavlja se stabilan rast gospodarstva

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u travnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u drugom tromjesečju ove godine.

DZS je u utorak objavio da je, zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine poraslo već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene