Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravomoćna presuda

Suradnici Horvata i bivših ministara priznali krivnju i nagodili se: Dobili su blage kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ana Mandac i dvoje bivših državnih dužnosnika iz afere ''po babi i stričevima'' priznalo je krivnju te su, nakon nagodbe s Uskokom, pravomoćno osuđeni, dok je postupak u odnosu na četvoricu bivših ministara razdvojen pa će se o osnovanosti optužnice protiv njih raspravljati naknadno.

Nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata Ana Mandac osuđena je na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, dok su bivša ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica Mišković i bivši državni tajnik u MRRFEU-u Velimir Žunac osuđeni uvjetno.

Mišković je osuđena na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a Žunac na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, doznaje Hina na zagrebačkom Županijskom sudu. Neslužbeno se doznaje da je troje optuženika priznalo krivnju za sređivanje dodjele financijskih potpora tvrtkama koje za te potpore nisu ispunjavale kriterije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVJEDOKINJE U USKOK-u Objavljeni ključni iskazi protiv Horvata: "Rekla sam da dijeli poticaje mimo pravila. Odgovorio je da je to njegova odluka"

Uz njih, Uskok je krajem listopada podigao optužnicu i protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te protiv gradonačelnika Županje Damira Juzbašića. Budući da je postupak protiv njih u srijedu razdvojen, o osnovanosti optužnice odlučivat će se nakon što se zakaže nova sjednica optužnog vijeća.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Horvat prvi ministar uhićen na dužnosti

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića, kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage uz Aladrovića je bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja istrage Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević neko su vrijeme ostali na ministarskim funkcijama, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica Vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Početkom listopada Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u aferi vjetroelektrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene