Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA VJETROELEKTRANE

Bespovratni poticaji ''po babi i stričevima'': Bivša suradnica dvije nekadašnje Plenkovićeve uzdanice priznala krivnju, dobila je 10 mjeseci zatvora uvjetno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša pomoćnica ministra Ana Mandac osuđena je na zagrebačkom Županijskom sudu sporazumno na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane.

''Danas je na sjednici optužnog vijeća potvrđena optužnica i prihvaćen sporazum stranaka i donesena presuda. Izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko moja klijentica u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo'', kazala je odvjetnica Željka Pokupec.

Braniteljica bivše pomoćnice nekadašnjeg HDZ-ova ministra Darka Horvata kazala je da je Mandac u svojoj obrani izrazila kajanje i žaljenje zbog počinjenog djela koje joj se stavljalo na teret u aferi Vjetroelektrane.

Pokupec je dodala da još uvijek traje istraga protiv Mandac i Horvata u naknadno pokrenutom slučaju zbog zlouporabe položaja i ovlasti radi dodjele 2,6 milijuna kuna bespovratnih poticaja.

Horvat je osumnjičen da je novac dodjeljivao gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom Mandac tražili bivši ministar Tomislav Tolušić, nekadašnji potpredsjednik Vlade Boris Milošević te nekadašnja ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i bivši državni tajnik Velimir Žunac.

Pokupec je kazala kako tek treba vidjeti hoće li i u tom slučaju biti nagodbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PO BABI I STRIČEVIMA Detalji istrage USKOK-a: Procurili SMS-ovi koji inkriminiraju Darka Horvata - "Koliko vam znači ova tvrtka od 1 do 10?"

Nove nagodbe u aferi Vjetroelektrane

Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak su se, uz Mandac, nagodile bivša stručna referentica u Ministarstvu pravosuđa Ivana Fišter, bivša načelnica u Ministarstvu uprave Terezija Marić i bivša glavna savjetnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić.

Fišter je uvjetno osuđena na osam mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, Marić uvjetno na 10 mjeseci uz tri godine kušnje, a Benić na sedam mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje.

USKOK-ov tužitelj Vjekoslav Tolnaj rekao je da optuženice, uz izrečene uvjete osude, moraju platiti paušlene troškove suđenja. Precizirao je kako je riječ o kaznenim djelima zloporabe položaja i ovlasti te poticanje na trgovanje utjecajem te da se dosad, od ukupno 27 optuženih, nagodilo njih osam.

''U ovom predmetu možemo očekivati još desetak nagodbi'', rekao je Tolnaj istaknuvši da se uskoro može očekivati podizanje optužnice za aferu Vjetroelektrane, u kojoj je Rimac, među ostalim, osumnjičena za pogodovanje poduzetnicima pri izgradnji vjetroelektrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvorena sjednica Vlade Rimac, Mandac i Njavro razrješene s dužnosti u agencijama i komisijama

Bespovratni poticaji ''po babi i stričevima''

Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na USKOK-u posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Iz tog je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Josipa Aladrovića, kojeg USKOK tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage uz Aladrovića je osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene