Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVJEDOKINJE U USKOK-u

Objavljeni ključni iskazi protiv Horvata: "Rekla sam da dijeli poticaje mimo pravila. Odgovorio je da je to njegova odluka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su ključni iskazi svjedoka protiv bivšeg ministra Darka Horvata. Radi se o osobama koje su upozoravale na nezakonite dodjele potpora, na što se ni Horvat ni njegova tadašnja pomoćnica Ana Mandac nisu osvrtali.

Jedna od svjedokinja protiv bivšeg ministra rekla je da je Darko Horvat naknadno donio odluku da se 20 potpora dodijeli tvrtkama koje nisu zadovoljile na natječaju iz 2018. godine.

"U više navrata ukazivala sam Ani Mandac da takva dodjela sredstava nije u skladu s propisima. Nije bilo moguće nasumično odabrati tvrtke, već se znalo da u slučaju povećanja sredstava ili oslobađanja dijela sredstava potpore dobivaju ostali na bodovnoj listi", rekla je svjedokinja, piše Telegram.

"Ana Mandac mi je rekla da ministar ima pravo donijeti diskrecijsku odluku i da ja nisam u poziciji propitivati poteze ministra", dodala je.

Pročitajte i ovo Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata Istraga u tijeku Horvat proveo noć u Remetincu, njegov odvjetnik kaže da bi mogao uskoro izaći: "Ovisi o taktici USKOK-a"

Također je objasnila da je prilikom sastavljanja odluke za dodjelu dodatnih potpora imala problema jer nije znala na što bi se u obrazloženju pozvala.

"Tu jednu verziju poslala sam Ani Mandac, ali ne znam tko je sastavio konačnu odluku. Imena tvrtki preuzela sam iz tablice koju mi je Ana Mandac poslala, a kako je ona sastavila tu tablicu, ne znam", kazala je svjedokinja.

Opisala je i kako je na sastanku s ministrom u prosincu prošle godine rekla da donošenje odluke o natječaju nije bilo u skladu s pravilima.

"Tada sam i ministru rekla da smatram kako donošenje ovakve odluke o dodjeli potpora nije po pravilima. On mi je uzvratio da je to njegova odluka i da ju stručne službe moraju provesti", ispričala je.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić Prazna vruća fotelja Tko će naslijediti Horvata na čelu ministarstva? Čačić odrješit: "Ako se digne optužnica protiv bilo koga još u Vladi, mi ćemo napustiti koaliciju"

Njezina je kolegica iz ministarstva za Telegram potvrdila da se spomenuta djelatnica doista žalila.

"Savjetovala sam joj da to pokuša zaustaviti, a da ću ja razgovarati s Anom Mandac", prisjetila se.

Ova svjedokinja, piše Telegram, predala je istražiteljima i dopis Ministarstva gospodarstva kojim je od Ministarstva financija tražena preraspodjela 1,2 milijuna kuna u provedbi programa spornog natječaja. Nakon što je preraspodjela odobrena, realizirane su sporne isplate.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene