Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko odlazi, a tko dolazi

Plenković predstavio kandidate za nove ministre: "Slika u medijima bila je opterećujuća, osvježenja su bila nužna"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u središnjici HDZ-a stranačkom vodstvu otkrio je tko su kandidati za nove ministre, a potom ih je predstavio javnosti nakon sastanka s koalicijskim partnerima.

 - Premijer Andrej Plenković smjenio je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić te ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac

 - Umjesto Tomislava Tolušića ministrica poljoprivrede bit će njegova državna tajnica Marija Vučković, a u fotelju ministrice demografije Nade Murganić dolazi Vesna Bedeković. Ministricu Gabrijelu Žalac zamijenit će ministar rada Marko Pavić, a ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman

Ministra rada Marka Pavića zamijenit će ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović, a ministra državne imovine Gorana Marića Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji

 - Dva nova potpredsjednika Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić

Tijek događaja pratite u nastavku: 

22:10 Na pitanje zašto su Žalac, Tolušić i Murganić izgubili njegovo povjerenje, premijer je kazao kako je procijenjeno da su u "opterećujućoj slici u medijskom i političkom prostoru ova osvježenja bila nužna"

"Odlučili smo da je potreban bitan zaokret te da u fokus medija i javnosti dođu pozitivna postignuća ministara", rekao je premijer. 

Potom je kazao kako mediji vrlo malo vremena posvećuju pozornosti pozitivnim pomacima i postignućima Vlade. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Sve afere Tomislava Tolušića "Špic papak" ministar: Sam je sebi postavljao spomen-ploče, a pokušali su ga osramotiti slikama s prostitutkom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netko je sabotira... Sve afere Gabrijele Žalac: Bez važeće vozačke naletjela na djevojčicu, misteriozni Mercedes i kuma koja bježi s mjesta nesreće

22:09 "Uvjeren sam kako će novi ministri dobiti potporu u Saboru", rekao je premijer. 

21:59 "Novi potpredsjednici Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić. Ministar vanjskih poslova bit će Gordan Grlić Radman, dugogodišnji diplomat s velikim iskustovm. Nova ministrica poljoprivrede bit će Marija Vučković. Novi ministar rada bit će Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a, predstavlja jedno od osvježenja i pripada generaciji mladih političara. Rođen je 1985. godine. Nova ministrica za demografiju bit će Vesna Bedeković, po profesiji pedagog, ima zavidno političko iskustvo. Novi ministar državne imovine postaje doktor Mario Banožić. Dosadašnji ministar rada Marko Pavić preuzet će mjesto ministra regionalnog razvoja. Sutra će Vlada imenovati i troje novih državnih tajnika. Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture će postati državna tajnica u MVP-u i imat će najveći anagžman u predsjedanju Vijećem Europske unije. Sanja Putica postat će nova državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja. Novi državni tajnik u ministarstvu prometa postat će Josip Bilaver. Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalni angažman. Cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve važne za dobrobit društva. Zahvaljujem se dosadašnjim ministrima i potpredsjednicima Vlade", rekao je premijer Plenković te zahvalio svakom smijenjenom ministru i ministrici ponaosob. 

21:55 Premijer Andrej Plenković predstavlja nove ministre.

"Prijedloge su podržali i tijela HDZ-a i koalicijski ministri. Uobičajeno je da se krajem treće godine mandata naprave promjene koje će Vladi omogućiti da bez opterećenja nastavi rad bez opterećenja. Kruna naših aktivnosti bit će predsjedanje Vijećem Europske unije", kazao je premijer.

21:38 Milijan Brkić kazao je kako je sve riješeno.

"Evo, pušten je bijeli dim. Koalicijski partneri su sve podržali, u petak idemo s izvanrednom sjednicom", kazao je Brkić. 

21:30 Koalicijski sastanak je završio, čeka se obraćanje premijera.

Branko Hrg (HDS) kazao je kako je premijer dobio podršku svih koalicijskih partnera.

"Neće biti nikakvih problema. Radi se o sedam imena, ali premijer će ih sve sam predstaviti", kazao je Hrg. 

20:33 "Sve je već viđeno. Sve će biti u redu, ako neće biti, idemo na izbore", rekao je Furio Radin. 

20:31 Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar uoči koalicijskog sastanka kazao je kako će podržati rekonstrukciju.

20:26 Uoči koalicijskog sastanka Branko Hrg (HDS) i Josip Salapić (HDSSB) kratko su se obratili medijima. Poručili su da podržavaju odluku premijera.

"Nemam što posebno reći, premijer je taj koji odlučuje. Podržat ćemo prijedloge, većina kandidata mi je poznata", kazao je Hrg. 

20:10 Premijer Andrej Plenković javnosti će se obratiti u Vladi nakon sastanka s koalicijskim partnerima koji počinje u 20.30 sati.

20:07 Smijenjena ministrica demografije Nada Murganić kratko se obratila medijima u središnjici HDZ-a:

"Jasno da sam očekivala. Ono što se događalo u resoru bilo je prestrašno, toliko tragedija. Ako će moj odlazak izresetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovljna", kazala je smijenjena ministrica demografije Nada Murganić koju je premijer smijenio, a umjesto kojeg dolazi Vesna Bedeković.

Kazala je kako je ostavku podnijela mirno. 

20:04 Ministar prometa Oleg Butković rekao je da su svi stali iza premijera Andreja Plenkovića. Dodao je kako je Tomislav Tolušić dobro radio te mu je žao što ministar poljoprivrede odlazi.

20:03 "Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku", rekao je Milijan Brkić.

20:01 Smijenjena ministrica Gabrijela Žalac nije davala izjave nakon izlaska sa sjednice Predsjedništva.

20:00 Ministar Tomislav Tolušić kazao je kako ga odluka premijera nije iznenadila. 

"U resoru poljoprivrede napravljeno je puno toga", rekao je Tolušić i dodao kako se nada da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto.

"Politika je umijeće mogućega", kaže Tolušić.

19:50 Ministra rada Marka Pavića trebao bi zamijeniti ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović, a ministra državne imovine Gorana Marića Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Dva nova potpredsjednika Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić. 

19:15 "Kada se podvuče crta, ako uzmemo u obzir i one koji su sami dali ostavku, Sabor bi u petak trebao potvrditi trećinu kabineta premijera Andreja Plenkovića. Najveći gubitnik je Tomislav Tolušić, a najveći dobitnik Marko Pavić koji ne gubi ministarstvo, već dobiva novo. Treba vidjeti hoće li ovaj prijedlog dobiti podršku koalicijskih partnera.

Rekonstrukcija je trebala polučiti pozitivan efekt za rejting stranke, a bojim se da je sa spekulacijama postigla suprotno. Odlaze teškaši poput Tomislava Tolušića, a dolaze novi ministri koji su u stranci treći ešalon. Predsjednica je pak svoju sudbinu vezala uz uspjeh Andreja Plenkovića.

U petak premijer s novim zastupnicima dolazi pred nadležne odbore nakon čega se o njima glasati na plenarnoj sjednici. Malo je vjerojatno da će se koalicijski partneri ikome usprotiviti. Plenković u Sabor u petak dolazi s novim ministrima koji u godinu dana imaju vrlo malo manevarskog prostora. Oni moraju eventualno paziti da se ne razbije staklo u ministarstvu, sve ostalo je već zadano", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović (u sredini) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Nova lica Tko su kandidati za nove ministre: Bedeković pjeva u KUD-u, Vučković je članica klape, a Grlić Radman rođak je Mate Granića

18:40  Premijer Andrej Plenković, neslužbeno doznajemo, smijenit će troje ministara - ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministricu demografije Nadu Murganić  te ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac. 

Kako neslužbeno saznajemo, umjesto Tomislava Tolušića ministrica poljoprivrede mogla bi biti Marija Vučković, njegova državna tajnica dok bi u fotelju ministrice demografije Nade Murganić mogla  zasjesti Vesna Bedeković. Ministricu Gabrijelu Žalac navodno će zamijeniti ministar rada Marko Pavić, a ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman. Još nije poznato tko će zamijeniti ministra Marka Pavića, kao ni ministra Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio nepozivu ostavku. 

18:34 U središnjicu HDZ-a ušao je Vladimir Šeks koji nije želio komentirati tko odlazi, a tko dolazi u Vladu.

"Sve ćete čuti nakon nekog vremena", rekao je Šeks.

17:53 U središnjicu HDZ-a stigao je i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

"Sve je gotovo, sve ćete čuti", rekao je Plenković i dodao da nije bilo previše gubljenja vremena.

"Ne bojte se", dodao je Plenković ulazeći u zgradu.

17:42 Na sastanak Predsjedništva HDZ-a stigao je i Milijan Brkić.

"Sačekajte još malo. Kako sam danas pročitao bit će bijeli dim", rekao je Brkić. Na pitanje hoće li mu biti prihvatljiva sva imena koja Plenković predloži, rekao je kako ne zna tko odlazi, a tko dolazi, te da će se više znati nakon sjednice Predsjedništva.

Branko Bačić ni Darko Horvat nisu htjeli odgovarati na pitanja o rekonstrukciji.

17:30 U središnjici HDZ-a se počelo okupljati vodstvo stranke. Gordan Jandroković na ulazu u zgradu nije davao izjave, a novinarima koji su pitali o istragama protiv ministara zatvorio je vrata.

Cijeli dan trajali su sastanci 

U Vladi su se cijelog dana održavali sastanci o rekonstrukciji Vlade. Nakon sjednice užeg kabineta, u Banskim su dvorima neko vrijeme još ostali Andrej Plenković, Branko Bačić i Gordan Jandroković.

Po svemu sudeći, dogovor je i postignut jer je za 18:30 sazvana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a za 20:30 i sastanak koalicijskih partnera.

Buran dan na Markovom trgu u Vijestima u 17 sati komentirao je i Mislav Bago, reporter Dnevnika Nove TV.

"Čim je okupio stranačko vodstvo, a potom i u 20:30 koalicijske partnere, znači da Andrej Plenković ima namjeru objaviti koji to ministri napuštaju njegov kabinet, a za pretpostaviti je da će im obznaniti i imena budućih ministara i ministrica. On je u ovom trenutku u Banskim dvorima, okružen svojim najbližim suradnicima s kojima praktički zadnjih 10 dana slaže tu kadrovsku križaljku. To su Gordan Jandroković, glavni tajnik, i Branko Bačić. Oni su osobe od najbližeg premijerovog povjerenja i osobe koje najviše znaju o tome tko dolazi, a tko odlazi iz Banskih dvora.

Razgovarao sam danas s nekoliko ministara. Zadnjih 10-ak dana svi žive u neznanju. Iako je premijer razgovarao s većinom članova, nitko od njih ne zna sa sigurnošću što će biti, koja će biti konačna odluka premijera i kakva će biti njihova sudbina. Naravno da se nagađa o Gabrijeli Žalac, ministrici koja je na izlaznim vratima, kao i ministru Marku Paviću. Njih je Andrej Plenković osobno odabrao, nemaju neki stranački legitimitet, a nemaju ni zastupnički mandat. Pokušaj da makne ili pošalje u Sabor potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića bio bi prerizičan za Andreja Plenkovića.

Prošlo je gotovo 10 dana od najave rekonstrukcije. No to je Andrej Plenković. Odugovlačenje, sporost u donošenju odluka. To su odlike ove Vlade, ali i njega u zadnje tri godine. Sama ideja o rekonstrukciji Vlade trebala bi imati pozitivan efekt, da se u javnosti preokrene negativne trendove spram Vlade, njega samog i spram HDZ-a. Sve to je Andrej Plenković prokockao. Ostaje pitanje hoće li nakon ovih 10 dana trakavice biti bilo kakvog pozitivnog efekta. On osobno odgovoran je, htio on to priznati ili ne, što su u političku blokadu dovedena sva ministarstva, pogotovo ona čiji se šefovi spominju kao kandidati za napuštanje njegova kabineta."

Nervoza među ministrima  

Tijekom dana bila je vidljiva nervoza među ministrima, a oni koji su barem na medijskoj listi za doviđenja nisu bili raspoloženi za izjave novinarima.

Kasno sinoć u Banskim su se dvorima sastali Andrej Plenković i uže vodstvo HDZ-a. Jedina tema bila je rekonstrukcija Vlade. Kako doznajemo, nakon sastanka u Vladi svita se preselila u jedan zagrebački restoran, gdje su se razmatrale moguće opcije.

Više je imena na stolu i za odlazak i za dolazak u Vladu, ali konačna slika još nije složena. Spominje se da će se premijer zahvaliti na suradnji Gabrijeli Žalac, moguće i Marku Paviću, Milanu Kujundžiću. Na listi je trebao biti i Tomislav Tolušić, ali se on, čini se, pokazao kao tvrd orah koji ima veliki utjecaj u svojoj Virovitičkoj županiji.

Sinoćnji sastanak bio je prvi takve vrste nakon što su pale dvije ostavke, ona Lovre Kuščevića i Gorana Marića. Dosad su o rekonstrukciji razgovarali samo Plenković, Gordan Jandroković, Branko Bačić i Davor Božinović. Sastanak koji je trajao nekoliko sati rezultirao je dogovorom da premijer danas zaključi priču o promjenama u Vladi.

Osim što time žele presjeći brojne spekulacije koje su se pojavile u medijima, sve je manje vremena za dogovor. Planiraju li doista u petak na izvanrednoj sjednici Sabora potvrditi nove ministre, moraju brzo djelovati. Danas je održana sjednica užeg kabineta, večeras će se sastati vrh vladajuće stranke, a nakon toga i koalicijski partneri. Potom se s imenima ide na saborski Odbor na saslušanje, a nakon toga Sabor ih treba amenovati. Podsjetimo, u četvrtak ujutro je i sjednica Vlade.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene